Έξυπνα cockatoo: Μια έκπληξη που θα σας εκπλήξει

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Η νοημοσύνη των παπαγάλων έχει αναδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ως μια από τις υψηλότερες μορφές νοημοσύνης στον κόσμο των ζώων. Η αναγνώριση που έχουν αποκτήσει οι Αφρικανικοί γκρι παπαγάλοι ως ένα από τα έξυπνα πλάσματα του πλανήτη μας είναι κατανοητή. Τα cockatoo όμως πώς συνάδουν με την υψηλή νοημοσύνη αυτή; Πρόσφατα αποτελέσματα μιας έρευνας, που δημοσιεύτηκε το 2023 στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, αποκάλυψαν μια εκπληκτική ικανότητα των cockatoo.

Συγκεκριμένα, τα cockatoo του Goffin από τις Νήσους Τανιμπάρ στην Ινδονησία έχουν την ικανότητα να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία. Αυτή η συμπεριφορά, μέχρι σήμερα, είχε παρατηρηθεί μόνο στους χιμπατζήδες. Η έρευνα έδειξε ότι τα cockatoo δεν χρησιμοποιούν απλά τα εργαλεία τους, αλλά τα επιλέγουν ανάλογα με τον σκοπό που θέλουν να πετύχουν. Αυτή η ευφυής συμπεριφορά έρχεται να επαναπροσδιορίσει την αντίληψή μας για τη νοημοσύνη των παπαγάλων.

Ο εξελικτικός βιολόγος Antonio Osuna-Mascaró, κύριος συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής της Βιέννης, περιέγραψε τα αποτελέσματα λέγοντας: “Όπως οι χιμπατζήδες, τα cockatoo του Goffin δεν φαίνεται μόνο να χρησιμοποιούν ομάδες εργαλείων, αλλά γνωρίζουν και πώς να τις χρησιμοποιήσουν. Η ευελιξία της συμπεριφοράς τους είναι εντυπωσιακή.” Τα μικρά παπαγαλάκια έμαθαν όχι μόνο να χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους με μοναδικό τρόπο, αλλά εξέπληξαν επίσης τους επιστήμονες με την ικανότητά τους να επιλέγουν ποιο εργαλείο να χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Για να εξακριβωθεί η ευφυΐα των cockatoo, οι επιστήμονες παρουσίασαν σε αυτά μια πρόκληση. Οι παπαγάλοι έπρεπε να ανοίξουν ένα κουτί που περιείχε κάσιους, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά εργαλεία. Πάνω από το ένα εργαλείο έπρεπε να σπάσουν μια μεμβράνη, και με το άλλο εργαλείο έπρεπε να πιάσουν τους κάσιους. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς τα 7 από τα 10 cockatoo κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο τους με απίστευτη ευκολία, με την πρώτη προσπάθεια. Κάθε παπαγάλος χρησιμοποίησε λίγο διαφορετική μέθοδο για να λύσει το πρόβλημα, αποδεικνύοντας την ευστροφία και την ευελιξία της συμπεριφοράς τους.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση που έγινε κατά τη διάρκεια της έρευνας είναι ότι τα cockatoo δεν είχαν αυτά τα εργαλεία στο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση τους δεν βασίζεται σε εγγενείς συμπεριφορές, αλλά σε κάτι που αντιλαμβάνονται και μάθαινουν επιτόπου. Η ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και να επιλέγουν μεταξύ διαφορετικών εργαλείων ενισχύει το επιχείρημα για την εξαιρετική νοημοσύνη των παπαγάλων.

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν οι παπαγάλοι έχουν παραμεληθεί σε σχέση με την υψηλή νοημοσύνη τους. Κάποιοι εξ αυτών πιστεύουν ότι πρέπει να τους μελετήσουμε περισσότερο, ενώ άλλοι ζητούν να επικεντρωθούμε σε επίπεδο τεχνικής νόησης και χρήσης εργαλείων. Οι cockatoo αποτελούν ένα παράδειγμα για τον λόγο αυτό, καθώς απέδειξαν ότι είναι εξίσου έξυπνα και ευφυή όσο οι υπόλοιποι παπαγάλοι. Συνεχίζονται οι έρευνες για να ανακαλύψουμε περισσότερα για αυτά τα εκπληκτικά πουλιά και τη νοημοσύνη τους.

Κοινοποίηση