Αυτά τα ζώα είναι οι πιο κοντινοί μας συγγενείς γενετικά – Πόσο μοιάζουμε με γάτες και σκύλους;

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Οι κοντινότεροι μας συγγενείς είναι τα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως οι πίθηκοι και οι μαϊμούδες. Αλλά πόσο μοιάζουμε γενετικά με αυτά τα ζώα και ποια άλλα ζώα μοιράζονται μεγάλο μέρος του γονιδιώματός μας; Ας ρίξουμε μια ματιά στο θέμα.

1. Χιμπατζήδες: Οι χιμπατζήδες μοιράζονται περίπου το 98,6% έως 99% των γονιδίων τους με τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πιο κοντά γενετικά με τους χιμπατζήδες από ό,τι με τους γορίλες. Επίσης, μοιράζονται έναν παρόμοιο αναπαραγωγικό κύκλο με τους ανθρώπους.

2. Μπονόμπο: Οι μπονόμπο μοιράζονται το 99,6% των γονιδίων τους με τους χιμπατζήδες. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε γενετικά πολύ κοντά με τους μπονόμπο, κι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο.

3. Γορίλες: Παρόλο που δεν μοιάζουν με εμάς, είμαστε πιο κοντά γενετικά με τις γορίλες από ό,τι με τους χιμπατζήδες. Μοιραζόμαστε περίπου το 98% των γονιδίων μας με τις γορίλες.

4. Ουραγκοτάγκοι: Οι ουραγκοτάγκοι μοιράζονται με εμάς το 97% των γονιδίων τους. Αυτά τα ζώα επίσης επιδεικνύουν συμπεριφορές που θυμίζουν τα αρσενικά ξαδέρφια μας, όπως η επίδειξη δύναμης πριν από μια μάχη.

5. Γίββωνες: Οι γίββωνες, παρά το ότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τους πίθηκους, θεωρούνται κατώτεροι πίθηκοι. Παρόλα αυτά, μοιράζονται περίπου το 97% των γονιδίων τους με εμάς και χρησιμοποιούν παρόμοιους ήχους με αυτούς που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν από εκατομμύρια χρόνια.

6. Μαϊμούδες: Οι μαϊμούδες ανήκουν σε μια ευρεία οικογένεια που περιλαμβάνει τουλάχιστον 260 είδη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τους μοιάζουν με αυτές των ανθρώπων. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις περιοχές είναι υπεύθυνες για νευρολογικές διαταραχές όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και ο εθισμός.

7. Λεμούριοι: Οι λεμούριοι είναι επίσης πιθήκοι και έχουμε κοινό πρόγονο μαζί τους, όπως και με τα λόρις και τα άι-άι. Δυστυχώς, περισσότερα από το 70% των ειδών λεμούριων κινδυνεύουν από εξαφάνιση, και αυτό είναι κυρίως λόγω της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον τους.

8. Γάτες: Είναι γνωστό ότι είμαστε κοντά γενετικά με τους σκύλους, αλλά οι γάτες πραγματικά μοιράζονται περίπου το 90% των γονιδίων μας. Είναι πιθανό ότι οι γάτες έχουν επιλέξει να ζήσουν στις ζωές μας με συνειδητή επιλογή.

9. Σκύλοι: Οι σκύλοι μοιράζονται με εμάς περίπου το 84% των γονιδίων τους. Ενώ οι γάτες μοιράζονται λιγότερο γονιδιακό υλικό με εμάς. Ο τελευταίος κοινός πρόγονος μας με τους σκύλους ήταν περίπου πριν από 42 εκατομμύρια χρόνια.

10. Αγελάδες: Ίσως σας φαίνεται παράξενο, αλλά είμαστε κοντά γενετικά με τις αγελάδες. Μοιραζόμαστε περισσότερα γονίδια με τις αγελάδες από ό,τι με τα τρωκτικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρότερα ζώα αναπαράγονται πιο γρήγορα, οδηγώντας σε πιο γρήγορη εξέλιξη.

11. Μύγες: Αν και εμφανισιακά διαφορετικοί από εμάς, μοιραζόμαστε περίπου το 60% των γονιδίων μας με τις μύγες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε παρόμοιες βασικές κυτταρικές λειτουργίες.

Επιπλέον, μοιραζόμαστε κοινά γονίδια και με άλλους οργανισμούς, όπως οι μπανάνες. Παρόλο που η μπανάνα δεν είναι ένα ζώο, μοιραζόμαστε περίπου το 60% των γονιδίων μας με αυτή.

Παρατηρήστε ότι το να μοιάζει κάποιος γονιδιακά παρόμοιος με ένα άλλο ζώο δεν σημαίνει ότι μοιράζεται το ίδιο DNA. Τα γονίδια αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό του DNA ενός οργανισμού, με το υπόλοιπο να αποτελείται από “μη κωδικοποιητικό” DNA που δεν κωδικοποιεί πρωτεΐνες.

Κοινοποίηση