Γιατί οι γάτες μας επιτίθενται όταν είμαστε στο κρεβάτι

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Ονειρευόμαστε γλυκό ύπνο στο κρεβάτι μας, αγκαλιά με τον Μορφέα, όταν ξαφνικά η γάτα μας χτυπάει πάνω μας, δαγκώνει τα δάχτυλά μας, χτυπάει το κεφάλι της και μετακινεί τα πατούσια της πάνω στο πρόσωπό μας (και τα νύχια της). Αναρωτιόμαστε: Πώς συμβαίνει αυτό; Πώς μια γάτα που ήταν ήρεμη στην άκρη του κρεβατιού ξαφνικά γεμίζεται ενέργεια και μας επιτίθεται; Μην ανησυχείτε, η γάτα σας δεν τρελάθηκε. Υπάρχουν πάντα εξηγήσεις για τη συμπεριφορά των ζώων μας. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει με την τετράποδη φίλη σας και γιατί ξαφνικά γίνεται απειλητική όταν είστε στο κρεβάτι.

Γνωρίζουμε ότι, παρά την ύπνωση, δεν είμαστε απολύτως ακίνητοι. Εάν τα πόδια μας κουνηθούν κάτω από τα σεντόνια, εάν μετακινηθούμε στο κρεβάτι ή εάν τα μάτια μας κινηθούν κατά τη διάρκεια των REM φάσεων του ύπνου, η γάτα μας θα αντιληφθεί αυτή την κίνηση με τα αιχμηρά της αυτιά. Για μια γάτα, κάθε μικρή κίνηση είναι ένα ενστικτώδες σήμα για κυνήγι. Μπορεί επίσης να θεωρήσει ότι αυτή η κίνηση είναι ένα παιχνίδι. Αφού η γάτα μας έχει μπει ήδη σε νυχτερινή διάθεση, είναι έτοιμη να επιτεθεί και μπορείτε δυστυχώς να γίνετε ο στόχος αυτής της επίθεσης. Υπάρχουν ακόμη και γάτες που είναι περισσότερο αυθόρμητες. Αρκεί να τους ακουμπήσετε κατά λάθος στο κρεβάτι και ξεκινούν. Τότε, δεν μένει άλλη λύση από το να τις βγάλετε έξω από το δωμάτιο
Γιατί οι γάτες μας επιτίθενται όταν είμαστε στο κρεβάτι
Στη φύση, οι γάτες είναι κυρίως νυχτερινοί κυνηγοί, κυνηγώντας τρωκτικά και άλλα μικρά ζώα. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κυνήγι, η γάτα μας συνεχίζει να εκπαιδεύεται. Γι’ αυτό, για εμάς ίσως είναι ώρα ύπνου ή χαλάρωσης, αλλά γι’ αυτήν είναι ώρα εκπαίδευσης. Αν η γάτα μας περνά τις περισσότερες ώρες μόνη της, τότε τη νύχτα θα είναι γεμάτη ενέργεια και θα είναι έτοιμη να κυνηγήσει οτιδήποτε κινείται, συμπεριλαμβανομένων και εμάς που είμαστε στο κρεβατάκι μας έτοιμοι για ύπνο. Εάν μπορούμε να αγνοήσουμε τη συμπεριφορά της, τότε μόνο μπορούμε να πούμε “μπράβο”.

Αν η γάτα μας περνά πολύ χρόνο μόνη της κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να υποθέσει ότι η μόνη ώρα που μπορούμε να της αφιερώσουμε είναι η νύχτα. Έτσι, κοιμάται όλη την ημέρα για να είναι έτοιμη να παίξει μαζί μας όλη τη νύχτα. Τι πιο διασκεδαστικό παιχνίδι από αυτό όπου εμείς βρισκόμαστε σε οριζόντια θέση και εκείνη κάνει ό,τι θέλει; Αν δεν μπορούμε να είμαστε σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας για να την προσέχουμε λίγο, προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο πριν κοιμηθείτε για να παίξετε μαζί της και να της προσφέρετε ένα σνακ. Αυτό θα τη βοηθήσει να κουραστεί λίγο και να νυστάξει, έτσι ώστε όταν κοιμηθείτε, να είναι και εκείνη κουρασμένη.

Ειδικά αν δεν αφιερώνουμε συχνά προσοχή στη γάτα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να μας επιτεθεί για να μας προσέξει. Αυτό φαίνεται όταν πηδάει πάνω μας ενώ μιλάμε στο τηλέφωνο ή εργαζόμαστε στον υπολογιστή. Απλά φροντίστε να μην επιβραβεύετε κατά κανένα τρόπο αυτή τη συμπεριφορά. Αν η γάτα μας αισθάνεται ότι μπορεί να προσελκύσει την προσοχή μας ξυπνώντας μας ή δαγκώνοντας τα πόδια μας, θα συνεχίσει να το κάνει.

Αν η γάτα μας γνωρίζει ότι μπορεί να ελέγχει τις ενέργειές μας επιτίθεμένη μας όταν πέσουμε στο κρεβάτι, τότε θα συνεχίσει. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι σηκώνονται και ταΐζουν τη γάτα τους αμέσως για να σταματήσει να πηδάει πάνω τους ή την αγκαλιάζουν για να την ηρεμήσουν. Έτσι, η γάτα μας έχει μάθει ότι αυτήν τη στιγμή, όταν είμαστε νυσταγμένοι και στο κρεβάτι, θα κάνουμε ακριβώς αυτό που θέλει. Για αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσπαθήσουμε να την αγνοήσουμε ή να τη βγάλουμε έξω από το δωμάτιο. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν μας δαγκώνει τα δάχτυλα, αλλά καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να μην την προσέξουμε πολύ.

Ορισμένες φορές, η επιθετικότητα μπορεί να είναι σημάδι πόνου στις γάτες, υποδηλώνοντας αρθρίτιδα, οδοντικό πόνο ή άλλες παθήσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η νυχτερινή επίθεση είναι κάτι καινούργιο. Όταν οι γάτες πονάνε ή αγχώνονται, προσπαθούν ενστικτωδώς να προστατευτούν, με αποτέλεσμα η γάτα μας να γίνεται επιθετική. Εάν αυτή η συμπεριφορά είναι καινούργια ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, φροντίστε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι υγιής.
Γιατί οι γάτες μας επιτίθενται όταν είμαστε στο κρεβάτι
Πηγή

Κοινοποίηση