Η αφοσίωση των γατών: Το αδικημένο πλάσμα της αγάπης”

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Οι σκύλοι είναι οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της αφοσίωσης. Έχουν αποκτήσει τη φήμη των καλύτερων φίλων του ανθρώπου και έχουν γίνει αντικείμενο επαίνων μέσα από τη λογοτεχνία, την ποίηση, τις ταινίες και τις σειρές. Από την άλλη πλευρά, οι γάτες θεωρούνται απόμακρες και ανεξάρτητες. Ωστόσο, αυτές οι προκαταλήψεις μπορεί να είναι άδικες και πλέον οι ερευνητές έρχονται να απαντήσουν σε αυτό το διλήμμα. Μπορούν οι γάτες να είναι εξίσου πιστές και αφοσιωμένες με τους σκύλους; Η απάντηση είναι θετική.

Οι γάτες, αν και θεωρούνται ανεξάρτητες, είναι ικανές να εκδηλώσουν αγάπη και αφοσίωση προς τον άνθρωπο που τις φροντίζει. Οι ιστορίες που μοιράζονται οι ιδιοκτήτες τους το αποδεικνύουν. Οι γάτες μπορεί να γλείφουν τα χέρια τους, να τρίβονται πάνω τους, να γουρλώνουν όταν είναι κοντά τους και επιδεικνύουν πολλούς άλλους τρόπους αγάπης και εκδήλωσης πιστότητας. Αυτό αποδεικνύει ότι οι γάτες μπορούν να αγαπήσουν έναν άνθρωπο και να είναι πιστές προς αυτόν.

Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέουμε την αγάπη με την αφοσίωση. Μια ομάδα ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον διεξήγαγε μια έρευνα για να διαπιστώσει εάν οι γάτες μπορούν να είναι πιστές και αφοσιωμένες στους ανθρώπους τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γάτες μπορούν να είναι εξίσου πιστές με τους σκύλους. Μετά από μια σειρά δοκιμών, αποδείχθηκε ότι οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν έναν δεσμό ασφαλούς προσκόλλησης με τους ανθρώπους που τις περιβάλλουν. Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες νιώθουν ηρεμία και ασφάλεια όταν είναι κοντά σε αυτούς. Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι οι γάτες επιθυμούν να βασίζονται στους ανθρώπους τους για αίσθηση ασφάλειας κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους.

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας δείχνει ότι οι γάτες μπορούν να είναι εξίσου πιστές και αφοσιωμένες όσο και οι σκύλοι. Οι γάτες έχουν την ικανότητα να αγαπήσουν και να παραμείνουν πιστές όχι με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι σκύλοι, αλλά με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο. Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας και να δεχτούμε ότι οι γάτες μπορούν να αποτελέσουν αγαπημένα και πιστά κατοικίδια για όσους τις φροντίζουν με αγάπη.
Πηγή

Κοινοποίηση