Η εξέλιξη του κοτόπουλου και του αβγού: Το μυστήριο αποκαλύπτεται

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Το ερώτημα για το ποιο ήρθε πρώτα, το αβγό ή η κότα, είναι ένα από τα πιο γνωστά και αρχαία ερωτήματα. Προφανώς, όλοι έχουμε παίξει με την ιδέα και έχουμε αναρωτηθεί αν η απάντηση θα οδηγήσει σε παράδοξο ή αν η επιστήμη μπορεί να το αντιμετωπίσει. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχουν να μας πουν οι επιστήμονες για αυτό το αιώνιο ερώτημα.

Τα πρώτα αβγά των πτηνών, όπως τα ξέρουμε σήμερα, εμφανίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια με την εξέλιξη των πρώτων αμνιωτών πλασμάτων. Πριν από αυτό, τα περισσότερα ζώα έκαναν τα αβγά τους στο νερό για να τα προστατεύσουν από την ξηρασία. Τα αμνιωτικά πλάσματα, τα οποία γεννούν τα αβγά τους στη στεριά ή τα οποία τα γονιμοποιημένα ωάριά τους διατηρούνται εντός του σώματος της μητέρας, έκαναν ένα διαφορετικό είδος αβγού που μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη των εμβρύων τους. Αυτά τα αμνιωτικά αβγά ήταν πιο ποιοτικά και προστάτευαν καλύτερα τα έμβρυα. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της διάσπασης της μεμβράνης των αβγών, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε εμφανίστηκαν αυτά τα αμνιωτικά αβγά. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο κοινός πρόγονος των πτηνών και των αμνιωτών πλασμάτων ζούσε περίπου πριν από 370-340 εκατομμύρια χρόνια.

Αν κοιτάξουμε την εξέλιξη του κοτόπουλου, τότε το πρώτο κοτόπουλο πρέπει να ήταν το αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης που προέκυψε από δύο σχεδόν-κοτόπουλα, τα λεγόμενα πρωτο-κοτόπουλα. Μετά από μια σειρά γενετικών μεταλλάξεων που συνέβησαν καθώς το κοτόπουλο αναπτύσσονταν, προέκυψε το κοτόπουλο όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Αναλύσεις του DNA και μαθηματικές προσομοιώσεις έχουν υποδείξει ότι το σημερινό κοτόπουλο προέρχεται από μεταλλάξεις που συνέβησαν περίπου πριν από 58000 χρόνια. Υπάρχουν ακόμα ευρήματα που υποδεικνύουν ότι και η γκρι όρνιθα (Gallus sonneratii) συνέβαλε στην εξέλιξη του κοτόπουλου μαζί με την κόκκινη όρνιθα (Gallus gallus). Αυτό υποδηλώνει την πιθανότητα υβριδισμού μεταξύ διαφορετικών ειδών κατά την εξέλιξη.

Βασιζόμενοι σε όλα αυτά τα ευρήματα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το αβγό ήρθε πριν από την κότα. Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει το αντίθετο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τσόφλι του αβγού κότας αποτελείται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο οι κότες αποκτούν από τη διατροφή τους. Για να δημιουργηθεί το τσόφλι, το ασβέστιο πρέπει να πάρει τη μορφή κρυστάλλων ανθρακικού ασβεστίου με τη βοήθεια ορισμένων πρωτεϊνών, οι οποίες είναι παρούσες μόνο στα ωάρια της κότας. Αυτό οδηγεί στην θεωρία ότι η κότα προηγήθηκε του αβγού, καθώς χωρίς αυτές τις πρωτεΐνες δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί το αβγό.

Συνοψίζοντας, είναι δύσκολο να απαντήσουμε απόλυτα στο ερώτημα για το ποιο ήρθε πρώτα, το αβγό ή η κότα. Η εξέλιξη των ειδών δεν είναι γραμμική διαδικασία και τα διάφορα είδη είναι ανθρώπινες κατηγοριοποιήσεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας. Αν ήμασταν υποχρεωμένοι να δώσουμε μια απολύτως σαφή απάντηση, θα τοστίζαμε ότι το αβγό ήρθε πριν από την κότα. Το μυστήριο περί του αβγού και της κότας συνεχίζει να μας γοητεύει και να μας καθηλώνει, και μάλλον θα μείνει ανεξιχνίαστο για πάντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Science.org.au

Κοινοποίηση