Οι αλλεργίες που εμφανίζουν οι γάτες: συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση και θεραπεία

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να αντιμετωπίσουν αλλεργίες λόγω διάφορων παραγόντων. Οι αλλεργίες προκαλούνται από αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος όταν η γάτα έρχεται σε επαφή με αλλεργιογόνα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των αλλεργιών στις γάτες συνήθως σχετίζονται με το δέρμα. Μπορεί να παρατηρηθεί κοκκινίλα ή φλεγμονή στο δέρμα, ρουθουνισμός και αίσθημα τραχύτητας κατά την χάϊδεψη της γάτας. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν σημάδια στο πρόσωπο, την κοιλιά, τους μηρούς, τους γλουτούς και γύρω από την ουρά.

Επιπλέον, η γάτα μπορεί να έχει έντονο κνησμό, να ξύνεται επίμονα και να γλείφει το τρίχωμά της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να λείπει τρίχωμα ή να είναι κατεστραμμένο σε ορισμένα σημεία του δέρματος. Επιπλέον, η γάτα μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα που σχετίζονται με το αναπνευστικό της σύστημα, όπως βήχας, φτερνίσματα, ρινικό έκκριμα, θορυβώδη αναπνοή και δάκρυα. Τέλος, μπορεί να παρουσιάσει περιστασιακά προβλήματα με το πεπτικό της σύστημα, όπως εμετός και διάρροια.

Αιτίες

Οι αλλεργίες στις γάτες μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων:

  • Παράσιτα, κυρίως ψύλλοι
  • Ορισμένα συστατικά της διατροφής
  • Αλλεργιογόνα στο περιβάλλον, όπως αλλεργιογόνα του αέρα ή αλλεργιογόνα εξ επαφής με το δέρμα, όπως ορισμένα υφάσματα ή κολάρα
  • Εποχιακές αλλεργίες, όπως αλλεργίες στη γύρη, το γρασίδι, τα αγριόχορτα και τη μούχλα

Διάγνωση

Οι αλλεργίες στις γάτες μπορεί να μοιάζουν με λοιμώξεις από παράσιτα, μύκητες ή να προκαλούν προβλήματα συμπεριφοράς. Για αυτόν τον λόγο, η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτεί την εξέταση από έναν κτηνίατρο. Ανάλογα με τα συμπτώματα, ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των παράσιτων ή να προτείνει μια δίαιτα αποκλεισμού, στην οποία η γάτα θα τρέφεται με υποαλλεργική τροφή για να εντοπίσει τα συστατικά που προκαλούν αλλεργία. Στη συνέχεια, ενδέχεται να προστεθούν άλλες πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή για να ελεγχθεί ποιες ύλες προκαλούν την αλλεργική αντίδραση της γάτας.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία των αλλεργιών σε γάτες, είναι σημαντικό να διαπιστώσετε πρώτα την αιτία. Αν η αλλεργία οφείλεται σε ψύλλους, ο κτηνίατρος θα σας προτείνει κατάλληλη θεραπεία για την εξάλειψή τους. Επίσης, μπορεί να είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε αντιαλλεργικές τροφές ή να αποφύγετε τα προϊόντα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στη γάτα σας. Σε περιπτώσεις που οι αλλεργίες συνεχίζουν να παρουσιάζονται και δεν σχετίζονται με παράσιτα ή διατροφή, ο κτηνίατρος ενδέχεται να προτείνει φαρμακευτική θεραπεία για την αντιμετώπισή τους.

Οι αλλεργίες που εμφανίζουν οι γάτες: συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση και θεραπεία
Πηγή

Κοινοποίηση