Ο Μπουτάν κηρύσσεται η πρώτη χώρα με στειρωμένα αδέσποτα

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι και γάτες πλημμυρίζουν τους δρόμους σε πολλές χώρες του κόσμου, με κάθε μία να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με διάφορους τρόπους. Ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων αυξάνεται συνεχώς, καθώς τα περισσότερα από αυτά παραμένουν αστείρωτα και ανελέητα αναπαράγονται, προκαλώντας προβλήματα υγείας και υπερπληθυσμό σε καταφύγια. Ωστόσο, η Ολλανδία πρωτοτυπεί και ανακοίνωσε ότι είναι η πρώτη χώρα χωρίς αδέσποτα ζώα, ακολουθούμενη από το Μπουτάν που ανακοίνωσε ότι όλοι οι αδέσποτοι σκύλοι είναι πλέον στειρωμένοι.

Η πρωτοβουλία του Μπουτάν ήρθε μετά από πολυετή προετοιμασία και συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Humane Society International (HSI). Στη Θίμπου, την πρωτεύουσα του Μπουτάν, η βασιλική κυβέρνηση προβήκε σε μια επίσημη τελετή για τη λήξη του Εθνικού Προγράμματος Διαχείρισης του Πληθυσμού των Σκύλων και του Ελέγχου της Λύσσας, ανακοινώνοντας το ιστορικό επίτευγμα που επιτεύχθηκε. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Lotay Tshering, βράβευσε την HSI για τον συνεισφορά της στη φροντίδα των αδέσποτων σκύλων τα τελευταία 14 χρόνια, κατανοώντας τη σημασία της ευημερίας και υγείας των ζώων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, περισσότεροι από 150.000 σκύλοι στειρώθηκαν και εμβολιάστηκαν επιτυχώς, με 32.000 από αυτούς να τοποθετούνται και μικροτσίπ για την αναγνώρισή τους. Η συνεργασία μεταξύ του Μπουτάν και της HSI συμπεριλάμβανε εκπαίδευση κτηνιάτρων και προσωπικού σχετικά με τεχνικές στειρώσεων υψηλής ποιότητας. Παράλληλα, η προσέγγιση του προβλήματος περιλάμβανε τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα συμβίωσης με τους σκύλους και την πρόληψη της κακοποίησης.

Η Keren Nazareth, διευθύντρια της HSI Ινδίας, εξέφρασε τον θαυμασμό της για την αφοσίωση της βασιλικής κυβέρνησης του Μπουτάν στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής διαχείρισης των αδέσποτων σκύλων. Αναγνωρίζοντας τον μακρύ και κοπιαστικό δρόμο που διανύθηκε, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η επιτυχία θα εμπνεύσει και άλλες κυβερνήσεις στην Ασία να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα.

Είναι αποκαρδιωτικό να γνωρίζει κανείς ότι περίπου 300 εκατομμύρια σκύλους παλεύουν με πείνα, ασθένειες, ατυχήματα και κακοποίηση στους δρόμους της Ασίας. Χωρίς αποτελεσματικά προγράμματα στείρωσης, ο πληθυσμός τους διατηρείται σε μη βιώσιμα επίπεδα, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους αλλά και την υγεία των ανθρώπων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 59.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από λύσσα παγκοσμίως, με τα περισσότερα κρούσματα να προέρχονται από δαγκώματα σκύλων. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία του Μπουτάν να αναλάβει δράση και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ανθρωπιστικό τρόπο αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες της Ασίας.

Η κυβέρνηση του Μπουτάν αξίζει συγχαρητήρια για την προσπάθεια και τη δέσμευσή της να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων, προάγοντας την ευημερία των ζώων και την ασφάλεια των ανθρώπων. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η επιτυχία θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα, προσφέροντας μια λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει τη ζωή τόσων ζώων και ανθρώπων.
Πηγή

Κοινοποίηση