Ο Ρόλος των Ζώων Εργασίας: Πέρα από Απλά Κατοικίδια

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την αξία των κατοικιδίων στις ζωές μας. Ήταν, είναι και θα είναι συντροφιά και πηγή αγάπης και ευτυχίας. Ωστόσο, αξιοσημείωτος αριθμός ζώων που δεν ανήκουν στην κατηγορία των αμιγώς συντροφικών ζώων, βρίσκονται σε μια διαφορετική θέση στην κοινωνία. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται οι “σκύλοι κυνηγιού” και άλλα ζώα εργασίας της ελληνικής υπαίθρου.

Η πραγματικότητα της επαρχίας, όπως την περιγράφει η αναγνώστρια μας από το χωριό έξω από την Καβάλα, αποκαλύπτει μια διαφορετική προσέγγιση στην περιποίηση και φροντίδα των ζώων. Εκεί, οι σκύλοι μπορεί να μην ζουν ως αμιγώς συντροφιάς, αλλά να πληρούν άλλους ρόλους. Είτε πρόκειται για σκύλους κυνηγού, τσομπανόσκυλα, εργαζόμενα ζώα στη γεωργία είτε για αδέσποτα που περιφέρονται στους δρόμους, η φροντίδα και η προσοχή που αποδίδεται σε αυτά τα ζώα είναι περιορισμένη.

Στην περιοχή της Αθήνας, όμως, δεν πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Και εδώ, όπως στην επαρχία, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εγκατάλειψης κυνηγόσκυλων όταν δεν είναι πλέον αποδοτικά στο κυνήγι. Σε πολλές περιπτώσεις, παλιά κυνηγόσκυλα βρέθηκαν πεταμένα σε αρδευτικά κανάλια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτό είναι ένας εμφατικός τρόπος που δείχνει πως τα ζώα εργασίας θεωρούνται απλά εργαλεία και χρησιμοποιούνται μέχρι να μην χρειάζονται πια.

Οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οι ακτιβιστές έχουν επισημάνει αυτό το πρόβλημα για πολλά χρόνια. Ανεξέλεγκτος αριθμός σκύλων εργασίας, που υποτίθεται ότι δεν ανήκουν στην κατηγορία των κατοικιδίων, πλανιέται στην ελληνική ύπαιθρο. Σύμφωνα με τον διδάκτορα ζωολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Θεόδωρο Κομηνό, υπάρχουν περίπου 60.000 με 70.000 τέτοια ζώα σε όλη τη χώρα. Ο κ. Κομηνός, μέσω ενός δικτύου παρακολούθησης με 2.000 κάμερες, έχει επιβεβαιώσει ότι αυτά τα ζώα μπορεί να μην είναι χαρακτηρισμένα “αδέσποτα”, αλλά συχνά παραμένουν χωρίς ιδιοκτήτη.

Οι κίνδυνοι που ενέχει η εκμετάλλευση αυτών των ζώων είναι πραγματικοί. Όταν ο σκύλος δεν εκτελεί πια την εργασία του, συχνά τον εγκαταλείπουν να αντιμετωπίσει μόνος του τις δυσκολίες. Οι πρόσφατες πυρκαγιές αποκάλυψαν πόσο ευάλωτα είναι αυτά τα ζώα και πόσο απροστάτευτα τα αφήνουμε στην τύχη τους.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υφίστανται καταχρήσεις και παραμέληση σε αυτά τα ζώα που μας έχουν υποστηρίξει και συνόδευσαν για τόσο καιρό. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα ζώα έχουν ψυχή και δικαιώματα, ανεξάρτητα από το αν μας χρησιμεύουν ή όχι. Ο σκύλος είναι ένα ζώο που αξίζει την αγάπη και τη φροντίδα μας, και εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε με τον ίδιο τρόπο.

Κοινοποίηση