Ο τίτλος μου: “Οι σκύλοι και η αγάπη τους για τη θερμότητα: Ένα φαινόμενο εξηγείται”

Κατηγορία

Κοινοποίηση

μου:

Ο αγαπημένος γούναρης φίλος σας έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία για να κάθεται μπροστά από τη σόμπα ή το τζάκι σας. Όταν αποφασίσει επιτέλους να σηκωθεί, τεντώνεται, χασμουριέται και τρέχει αμέσως για να πιει νερό και να δροσιστεί. Με την πτώση της θερμοκρασίας, ανάβουμε τις σόμπες και τα τζάκια μας για να ζεσταθούμε και οι πιο τυχεροί ανάβουν και το τζάκι τους για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα. Συχνά, συγκεντρωνόμαστε εκεί γύρω με την οικογένειά μας και τους φίλους μας – με τέσσερα πόδια ή χωρίς – και απλά απολαμβάνουμε την αίσθηση της θερμότητας, συζητώντας, βλέποντας τηλεόραση, τρώγοντας τα αγαπημένα μας σνακ και απλώς κάνοντας ό,τι μας χαρίζει χαρά. Μα δεν είναι μόνο εμείς που απολαμβάνουμε τη θερμότητα – το αγαπημένο μας σκυλάκι έχει φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Πολλές φορές, ακόμη και το φαγητό δεν τον ενδιαφέρει, αρκεί να αισθάνεται τη ζεστασιά που εκπέμπει η σόμπα ή το τζάκι. Εν τέλει, το σκυλί αγαπάει τη ζέστη γιατί το σώμα του έχει μια υψηλότερη μέση θερμοκρασία από αυτήν των ανθρώπων
Ο τίτλος μου: "Οι σκύλοι και η αγάπη τους για τη θερμότητα: Ένα φαινόμενο εξηγείται"
Το να καίμε το τζάκι μας ή να ζεσταίνουμε την οικία μας μπορεί να φαίνεται αυτονόητο για εμάς, αλλά για τον σκύλο μας, είναι ένας τρόπος να νιώσει καλύτερα. Είναι γενετικά καταραμένοι με μια υψηλότερη μέση θερμοκρασία του σώματος από εμάς και επομένως είναι προσαρμοσμένοι σε πιο θερμές θερμοκρασίες. Το σώμα τους λειτουργεί πιο αποδοτικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε αντίθεση με τον ανθρώπινο μέσο όρο θερμοκρασίας των 36-37°C, ο μέσος όρος της θερμοκρασίας του σκύλου είναι 38-39°C. Έτσι, για να νιώσουν άνετα, χρειάζονται υψηλότερες θερμοκρασίες από εκείνες που μπορεί να θεωρούμε ιδανικές.

Εκτός αυτού, λόγω της πυκνής τους γούνας, είναι σε θέση να μονώνουν τόσο το κρύο όσο και την υπερβολική ζέστη. Οπότε, όταν καθίζουν δίπλα σε ένα πηγάδι θερμότητας, παίρνουν ακριβώς τη θερμοκρασία που χρειάζονται και μπορούν να τη διατηρήσουν για μεγάλο διάστημα. Φυσικά, μπορεί να κάθονται εκεί για ώρες ακόμα κι αν έχουν σκάσει από τη ζέστη, γιατί απλά βαριούνται να κουνηθούν.

Εντούτοις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις πιθανές κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται για το σκυλί μας το να κάθεται μπροστά από το τζάκι ή τη σόμπα. Γενικά, δεν πρέπει να αφήνουμε το κατοικίδιό μας να κάθεται κοντά σε αυτούς τους χώρους χωρίς επίβλεψη. Μπορεί να μην συμβεί κάτι απρόοπτο, αλλά πρέπει πάντα να είμαστε παρόντες και να προσέχουμε. Το σκυλάκι μας μπορεί να υπερθερμανθεί, ειδικά αν φορά κάποιο ρουχάλι. Αυτό θα το αντιληφθούμε αν ξεκινήσει να αναπνέει δυσκολότερα. Είναι επικίνδυνο να μην αντιδράσουμε αμέσως και να μην απομακρύνουμε τον σκύλο μας από τη θερμότητα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία και ακόμη και θάνατο.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του σκύλου μας. Καταρχάς, πρέπει να διατηρούμε ασφαλή αποστάσεις. Μετακινήστε το κρεβατάκι του σκύλου σας μακριά από τη φωτιά για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να προκληθεί τυχόν ατύχημα. Εάν έχετε το τζάκι, μπορείτε να βάλετε μια σήτα μπροστά του για να αποφύγετε τις σπίθες και να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας. Επίσης, είναι καλό να έχετε κοντά στο σκυλάκι κρύο νερό, έτσι ώστε να μπορεί να πιεί και να δροσιστεί αν το επιθυμεί. Αν ανησυχείτε ότι ο σκύλος κρυώνει, μπορείτε να του φορέσετε ένα ζεστό και άνετο ρούχο ή να τοποθετήσετε μια πιο ζεστή κουβερτούλα στο κρεβατάκι του.

Τελικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αγάπη του σκύλου μας για τη θερμότητα οφείλεται στην υψηλότερη μέση θερμοκρασία του σώματός του. Με τη γήρανσή του, μάλιστα, μπορεί να δείξει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη θερμότητα. Αν και οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι απολαμβάνουν να ξαπλώνουν και να κοιμούνται κοντά σε θερμαντικές πηγές, πρέπει πάντα να προσέχουμε και να τους φυλάττουμε από κάθε κίνδυνο. Μην παίζετε με τη φωτιά!
Πηγή

Κοινοποίηση