Πέντε ένδειξη ότι οι γάτες μας χρειάζονται περισσότερη διασκέδαση και εκτόνωση”

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Είναι σχετικά εύκολο να διακρίνουμε τις συναισθήματα των σκύλων. Οι περισσότεροι ανοίγουν τις καρδιές τους και εκφράζουν ανοιχτά την χαρά ή την ανησυχία τους. Όταν θέλουν να παίξουν, θα φέρουν τα παιχνίδια τους για να τους προσέξουμε. Οι γάτες, όμως, είναι πιο σκεπτόμενες και δεν εκφράζουν τόσο εύκολα τα συναισθήματά τους. Σπάνια θα μας ζητήσουν προσοχή με ένα παιχνίδι στο στόμα τους, όπως τα κουτάβια. Πολλοί γατοκηδεμόνες αναρωτιούνται αν οι γάτες τους απολαμβάνουν επαρκή διασκέδαση και παιχνίδι. Αν αναρωτιέστε κι εσείς αν η γάτα σας εκτονώνεται αρκετά και αν ο παιχνιδισμός της είναι επαρκής, έχουμε καλά νέα για εσάς! Υπάρχουν πέντε ένδειξης που αποδεικνύουν ότι η γάτα σας χρειάζεται περισσότερη εκτόνωση και παιχνίδι.

1. Μας ζητάει περισσότερη προσοχή και είναι εξαρτημένη από εμάς
Αν επιμένει να μαυρίζει και να μας ενοχλεί, αν μας χτυπάει στα πόδια ή συγκαθίζει πάνω στο λάπτοπ μας και δεν φαίνεται να θέλει να φύγει, αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Μερικές γάτες μας δείχνουν ακριβώς τι θέλουν και αυτό είναι προτιμότερο από το να αγχωνόμαστε μήπως δεν την προσέχουμε αρκετά. Παρόλο που αυτή η επιμονή μπορεί να είναι λίγο ενοχλητική, είναι καλύτερο να μας δείχνει τι της λείπει παρά να μένει ανεκπλήρωτη και ατυχής.

2. Απομακρύνεται από εμάς και δεν μας ανταποκρίνεται
Αντίθετα, αν η γάτα μας αποφεύγει και δεν μας δείχνει τι ζητάει, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι την απογοητεύσαμε με την αδιαφορία μας. Αν την βλέπουμε να απομονώνεται και να τρέχει μακριά μας όταν προσπαθούμε να την πλησιάσουμε, μπορεί να είναι αντίδραση στο γεγονός ότι δεν της αφιερώνουμε αρκετή προσοχή ή μπορεί απλά να μην θέλει άλλο παιχνίδι για την στιγμή. Παρατηρώντας τη συνολική της συμπεριφορά, μπορούμε να καταλάβουμε τι επιθυμεί το γατοκούταβο μας.

3. Παχαίνει
Αν η γάτα μας έχει πιάσει κιλά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για παιχνίδι και λιγότερο φαγητό. Συχνά, αντικαθιστούμε το παιχνίδι με λιχουδιές όταν βαριόμαστε να παίξουμε ή ενώ είμαστε απασχολημένοι με κάτι άλλο. Αυτό οδηγεί σε “ανθυγιεινές” συνήθειες. Αν η γάτα μας έρχεται για παιχνίδι και εμείς δεν έχουμε χρόνο, τείνουμε να της δίνουμε λίγες λιχουδιές για να την ικανοποιήσουμε. Τελικά, αυτό οδηγεί σε περαιτέρω παχυσαρκία. Αρχίστε να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στο κατοικίδιο σας και συνεργαστείτε με έναν κτηνίατρο για ένα πλάνο διατροφής.

4. Χαράζει τα έπιπλα μας με τα νύχια της
Τίποτα δεν είναι πιο ελκυστικό για μια γάτα με πολλή ενέργεια από το να χαράζει τα καινούργια έπιπλά μας. Αν το γατάκι μας έχει περίσσεια ενέργεια, μπορεί να χρησιμοποιεί τα έπιπλά μας ως ονυχοδρόμιο, ακόμα κι αν έχει πολλά παιχνίδια και ακριβά ονυχοδρόμια στη διάθεσή του. Αν δεν εκτονώνεται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να επιδεινώσει την περιττή συμπεριφορά και να πληρώσουμε ακριβά για την αντικατάσταση ή την επιδιόρθωση των επίπλων μας.

5. Επιτίθεται στα πόδια μας απροειδοποίητα
Οι γάτες έχουν έντονο κυνηγητικό ένστικτο, το οποίο οφείλεται στους άγριους προγόνους τους που έπρεπε να κυνηγήσουν για να επιβιώσουν. Μια γάτα που ζει μέσα στο σπίτι δεν μπορεί να εκτονώσει τα φυσικά της ένστικτα, και ως εκ τούτου προσπαθεί να το κάνει με άλλους τρόπους όταν βαριέται. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι να δαγκώνει τα πόδια μας, αφού βρίσκονται στο κατάλληλο ύψος.

Συνοψίζοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γάτες έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους σκύλους όσον αφορά το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Σαν γατοκηδεμόνες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ανάγκες των μικρών μας αιλουροειδών και να τους παρέχουμε το καλύτερο. Οι γάτες έχουν ανάγκη για παιχνίδι και διασκέδαση, απλά το εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο. Είναι στα χέρια μας να εμπλουτίσουμε τη ζωή τους και να δημιουργήσουμε την καλύτερη δυνατή “γατίσια ατμόσφαιρα” στο σπίτι, για να είναι ευτυχισμένες και υγιείς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Κοινοποίηση