Πώς να επιλύσετε τα προβλήματα των σκύλων σας κατά την ώρα του φαγητού

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Όταν έχετε πολλαπλούς σκύλους στο σπίτι, η ταραχή και οι καβγάδες που συμβαίνουν κατά την ώρα του φαγητού είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Αν και δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε γιατί κάποιος σκύλος γίνεται επιθετικός με το φαγητό του, υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να επανεκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας και να διασφαλίσουμε μια ασφαλή ώρα γεύματος για όλους.

Ποια είναι η αιτία αυτής της συμπεριφοράς; Όταν οι σκύλοι τσακώνονται για το φαγητό, σημαίνει ότι ο ένας σκύλος προσπαθεί να προφυλάξει το φαγητό του από τον άλλο. Αυτό μπορεί να συμβεί ανεξαρτήτως φυλής και ηλικίας. Οι σκύλοι κατάγονται από τους λύκους που έπρεπε να αγωνιστούν για την τροφή τους, άρα η επιθετικότητα κατά την ώρα του φαγητού μπορεί να είναι μια φυσική συμπεριφορά που οι σκύλοι έχουν κληρονομήσει. Επιπλέον, ορισμένα σκυλιά έχουν την τάση να είναι πιο επιθετικά ή αγχωμένα από άλλα, κάτι που τους καθιστά πιο επιρρεπείς σε επιθετική συμπεριφορά σχετικά με το φαγητό. Επίσης, οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά αυτή, με παραδείγματα όπως η επιθετική συμπεριφορά που μπορεί να διδάξει μια μητέρα στα κουτάβια της κατά την ώρα του φαγητού, ή η δημιουργία επιθετικότητας λόγω τραυματισμού ή παραμέλησης. Ανταγωνισμός για την τροφή είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, κυρίως σε περιβάλλοντα με πολλά κατοικίδια ζώα
Πώς να επιλύσετε τα προβλήματα των σκύλων σας κατά την ώρα του φαγητού
Πρέπει να προσέξουμε τα πρώτα σημάδια επιθετικότητας. Συνήθως υπάρχουν προηγούμενα σημάδια που υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας τεντώνει το σώμα του, κάθεται πάνω από το πιάτο του, σας κοιτάζει με προσοχή ή τρώει πιο γρήγορα όταν πλησιάζετε, αυτά μπορεί να είναι σημάδια επιθετικότητας. Μπορεί επίσης να σφίγγει τα χείλη του για να δείξει τα δόντια του. Καθώς η επιθετικότητα αυξάνεται, ο σκύλος μπορεί να γρυλίζει, να χτυπάει ή να ορμάει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δάγκωμα ή καβγά μεταξύ σκύλων
Πώς να επιλύσετε τα προβλήματα των σκύλων σας κατά την ώρα του φαγητού
Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τις καβγάδες για το φαγητό; Πρώτα απ’ όλα, αποφύγετε να ταΐζετε τους σκύλους που έχουν τα προβλήματα αυτά μαζί. Είναι σημαντικό η ώρα του φαγητού να είναι χαλαρή και ήρεμη, γιατί οι σκύλοι που είναι άγχοι και ενθουσιασμένοι είναι πιο πιθανό να είναι επιθετικοί. Αν έχετε σκύλους που τσακώνονται για το φαγητό, μπορείτε να τους ταΐζετε σε ξεχωριστά δωμάτια. Επίσης, αποφύγετε να έχετε παιδιά κοντά στους σκύλους αυτή την ώρα.

Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική. Διδάξτε τον σκύλο σας να κάθεται και να περιμένει ενώ τοποθετείτε το φαγητό του. Αφήστε τον να φάει με την ησυχία του και μόλις τελειώσει, πείτε του να απομακρυνθεί από το πιάτο με μια εντολή όπως “άφησέ το” ή “πέταξέ το”. Στην συνέχεια, προσθέστε μια μικρή ποσότητα φαγητού και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το γεύμα του. Προσέξτε να κρατάτε τον σκύλο σας με λουρί όταν τον εκπαιδεύετε για αυτές τις εντολές. Εκπαιδεύστε κάθε σκύλο ξεχωριστά, γιατί η ταυτόχρονη εκπαίδευση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Αν η συμπεριφορά των σκύλων σας είναι ανησυχητική και δεν βελτιώνεται, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικευμένο εκπαιδευτή σκύλων ή έναν κτηνίατρο.

Τέλος, αν οι καβγάδες για το φαγητό εξακολουθούν, μπορείτε να προσπαθήσετε να τις σταματήσετε με ασφάλεια. Δεν πρέπει ποτέ να προσπαθείτε να χωρίσετε τους σκύλους με τα χέρια σας, καθώς αυτό μπορεί να σας καταστήσει ευάλωτους σε δάγκωμα. Μπορείτε να προσπαθήσετε να αποσπάσετε την προσοχή τους με έναν δυνατό θόρυβο, όπως να χτυπήσετε ένα αντικείμενο. Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο είναι να ρίξετε ένα μπουφάν ή μια πετσέτα πάνω από τα κεφάλια των σκύλων, ώστε να μην μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον. Αν αυτή η προσπάθεια δεν φέρει αποτέλεσμα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα αντικείμενο όπως μια πύλη ή το καπάκι ενός κάδου ανάμεσα τους. Αν οι καβγάδες συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα και δεν μπορείτε να τους ταΐσετε ξεχωριστά, είναι καλή ιδέα να κρατάτε ένα λουρί στα σκυλιά για να μπορείτε να τα τραβήξετε χώρια αν πάνε να τσακωθούν.
Πηγή

Κοινοποίηση