Το Μυστικό Πίσω από τις Κάθετες Κόρες των Γατών

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Οι γάτες έχουν μία ξεχωριστή γοητεία, που πηγάζει κυρίως από τα μεγάλα, κάθετα μάτια τους. Τα μάτια αυτά έχουν επηρεάσει τις τέχνες, ιδίως το μακιγιάζ, και δεν γίνεται κανείς να μην προσέξει το αινιγματικό ματικό μακιγιάζ της γάτας. Γιατί, όμως, τα μάτια αυτά έχουν αυτή την ιδιαίτερη κάθετη γραμμή; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή έρχεται από μια ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015.

Η έρευνα αυτή μελέτησε 214 ζώα και έφερε στο φως μία πιθανή εξήγηση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι κάθετες κόρες στα μάτια των γατών είναι πιο αποτελεσματικές στην αντίληψη του βάθους, ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό επιτρέπει στα ζώα αυτά να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους με μεγάλη ακρίβεια. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λαμβάνει πληροφορίες από τα δύο μάτια ταυτόχρονα, δημιουργώντας μία ενιαία εικόνα. Ωστόσο, όταν κλείνουμε ένα μάτι μας, αντιλαμβανόμαστε την αίσθηση της όρασης “να πηδάει”. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος λαμβάνει δεδομένα μόνο από ένα μάτι κάθε φορά. Οι κάθετες κόρες των γατών επιτρέπουν στα ζώα να μετρούν το βάθος με μεγαλύτερη ακρίβεια μέσω της στερεοψης.

Επιπλέον, η έρευνα απέδειξε ότι οι κάθετες κόρες είναι πιο συχνές σε ζώα που είναι περισσότερο νυχτόβια και πολυφασικά. Αντίθετα, τα ζώα που έχουν οριζόντιες κόρες στα μάτια τους, τείνουν να είναι θηράματα και έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν πιο καθαρά έναν ευρύτερο ορίζοντα. Η γάτα είναι ένα παράδοξο παράδειγμα, καθώς παρόλο που ζει στα σπίτια μας και δεν χρειάζεται να κυνηγήσει για το φαγητό της, διατηρεί το κυνηγετικό της ένστικτο. Τα κάθετα μάτια της τη βοηθούν να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και επικίνδυνους κυνηγούς στον ζωικό κόσμο.

Έτσι, κάθε φορά που θα κοιτάξετε τη γάτα σας και θα δείτε τις κάθετες κόρες των ματιών της, θα γνωρίζετε το μυστικό που κρύβεται πίσω από αυτή την ιδιαίτερη αισθητική πτυχή της φύσης. Οι γάτες παραμένουν φυσικοί κυνηγοί, ακόμα και όταν ζουν σε ασφαλές και άνετο περιβάλλον.

Κοινοποίηση