Ανακαλύπτοντας τα αγαπημένα χρώματα των γατών”

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Οι γάτες, αυτά τα μαγευτικά και γοητευτικά πλάσματα, έχουν πλήθος αγαπημένων πραγμάτων – από το αγαπημένο τους φαγητό μέχρι το αγαπημένο μέρος για ύπνο. Όμως, έχουν επίσης αγαπημένο χρώμα; Είναι δυνατόν τα αιλουροειδή αυτά να έχουν προτιμήσεις για τα χρώματα; Πριν αποκαλύψουμε τα αγαπημένα χρώματα της γάτας σας, ας προσπαθήσουμε να δούμε την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια τους. Τι χρώματα βλέπουν οι γάτες;

Οι γάτες έχουν ένα μοναδικό οπτικό σύστημα που λειτουργεί διαφορετικά από το δικό μας. Αν και έχουν καλύτερη όραση από εμάς στο σκοτάδι και ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο, υπάρχουν διαφορές όσον αφορά την αντίληψή τους των χρωμάτων. Οι γάτες μπορούν να διακρίνουν αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, αλλά το κόκκινο και το ροζ μπορεί να τους προκαλέσουν σύγχυση. Το κόκκινο το βλέπουν σε αποχρώσεις του πράσινου και του γκρι, ενώ τα μοβ τα αντιλαμβάνονται σαν αποχρώσεις του μπλε. Επομένως, οι γάτες έχουν πιο περιορισμένη αντίληψη των χρωμάτων συγκριτικά με εμάς, αλλά δεν έχουν αχρωματοψία, όπως πιθανώς να πίστευαν πολλοί
Ανακαλύπτοντας τα αγαπημένα χρώματα των γατών"
Ποιο χρώμα προτιμά μια γάτα; Έτσι ώστε ένα χρώμα να είναι αγαπημένο για μια γάτα, πρέπει να είναι σε θέση να το δει. Από τη στιγμή που οι γάτες δεν μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα του κόκκινου, του πορτοκαλί, του καφέ, του μοβ και των αποχρώσεων που τους φαίνονται παρόμοιες με το γκρι, μπορούμε να αποκλείσουμε αυτά τα χρώματα από τη λίστα των αγαπημένων τους. Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το αγαπημένο χρώμα μιας γάτας είναι το μπλε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μπλε και οι αποχρώσεις του εμφανίζονται πιο καθαρά στα μάτια τους. Εάν συνδυάσετε κάτι μπλε με κάτι γυαλιστερό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τραβήξετε την προσοχή της γάτας σας. Επίσης, οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν καλά τα κιτρινοπράσινα χρώματα, άρα αυτές οι αποχρώσεις επίσης μπορεί να είναι ανάμεσα στις αγαπημένες τους.

Σκεφτείτε τι θα τραβήξει την προσοχή μιας γάτας αν έχετε ένα σωρό παιχνίδια σε διάφορα χρώματα. Πιθανώς, τα αγαπημένα της θα είναι εκείνα που έχουν μπλε στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για κουβέρτες, μαξιλάρια ή ρούχα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μπλε είναι ένα χρώμα που προκαλεί αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε γάτες. Αυτό εξηγεί το γιατί οι γάτες επιλέγουν αντικείμενα με μπλε χρωματισμούς, καθώς πράγματι προκαλούν χαλάρωση.

Υπάρχει κάποιο χρώμα που δεν αρέσει στις γάτες; Παρόλο που δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για να απαντήσουν με σιγουριά σε αυτό το ερώτημα, υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι οι γάτες συνήθως δεν έχουν αρνητικά συναισθήματα για ένα συγκεκριμένο χρώμα. Ωστόσο, οι επιστήμονες εικάζουν ότι το έντονο λευκό χρώμα μπορεί να προκαλέσει άγχος ή ανησυχία στις γάτες. Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένα κτηνιατρεία αποφεύγουν να χρησιμοποιούν έντονα λευκούς τοίχους και προτιμούν παστέλ αποχρώσεις.

Τελικά, δεν μπορούμε να ρωτήσουμε μια γάτα ποιο χρώμα της αρέσει και ποιο όχι. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές έχουν κάνει ορισμένες ανακαλύψεις μέσα από τις έρευνές τους. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα απλό πείραμα στο σπίτι σας με την γάτα σας. Τοποθετήστε μερικά παιχνίδια διαφορετικού χρώματος και παρατηρήστε ποια θα επιλέξει. Μπορεί να σας εκπλήξει ευχάριστα η επιλογή της και να μάθετε κάτι νέο για τις προτιμήσεις της.
Πηγή

Κοινοποίηση