Ίσως να είσαστε σε μια φάση της ζωής σας όπου έχετε βρει τον σύντροφό σας και γεμίζετε χαρά και ευτυχία, αλλά η γάτα σας φαίνεται να μην τον αντιμετωπίζει με καλό μάτι. Ενώ εσείς ετοιμάζεστε να βγείτε να φωνάξετε την χαρά σας, αυτή κάθεται αγέρωχη στην άκρη του καναπέ και σας κοιτά με κριτικό βλέμμα. Είχατε βέβαια σίγουρα συναντήσεις με γάτες που δεν συμπαθούν κάποιον, όμως η συμπεριφορά αυτή μοιάζει με bulling. Αλλά γιατί η γάτα σας εμφανίζει αυτή την αντιπάθεια; Τι μπορεί να φταίει για την απόρριψη που επιδεικνύει απέναντι στο νέο σας σύντροφο; Πιθανότατα να μην φταίει το ταίρι σας για αυτή την αντίδραση, αλλά το γεγονός ότι η γάτα σας δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά. Ίσως την έχετε παρατηρήσει ως απόμακρη ή ακόμη και επιθετική, όχι μόνο με τον σύντροφό σας, αλλά και με φίλους που έρχονται σε επαφή μαζί της για πρώτη φορά
Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Όπως συνηθίζει να συνηθίσει φίλους, θα συνηθίσει και τον νέο σας σύντροφο. Απλά θα απαιτηθεί υπομονή και μια σταδιακή προσέγγιση. Μην πιέζετε τη γάτα σας να πλησιάσει τον σύντροφο σας για να της δείξει αγάπη. Αντί για αυτό, μπορείτε να επιτρέψετε στον σύντροφό σας να την επισκέπτεται κάποιες ώρες την ημέρα, συχνά ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και να αυξάνετε αργά τις φορές που θα περνάει μαζί της. Μετά από μερικές επισκέψεις, η γάτα θα χαλαρώσει και θα συνηθίσει τον νέο επισκέπτη. Μπορείτε ακόμη να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να την δωροδοκήσει με λίγες από τις αγαπημένες λιχουδιές της, ή ακόμη και να παίξει παρέα με το αγαπημένο της παιχνίδι.
Πρέπει, ωστόσο, να θυμάστε ότι η κοινωνικοποίηση ενός ζώου δεν σταματάει ποτέ. Αν και είναι πιο εύκολη κατά τους πρώτους μήνες, αργότερα πρέπει να διατηρείται υπό μορφή ρουτίνας. Έτσι, μπορείτε να προσφέρετε στη γάτα σας ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσει να συνυπάρχει αρμονικά με άλλους ανθρώπους και ζώα. Ένας άλλος λόγος που η γάτα σας ενδέχεται να μην συμπαθεί τον σύντροφό σας είναι επειδή της θυμίζει κάποιον με τον οποίο είχε άσχημες εμπειρίες στο παρελθόν. Ειδικά αν η γάτα σας έχει περάσει δύσκολες στιγμές στη ζωή της, ενδέχεται να υπάρχουν άνθρωποι που της θυμίζουν αυτές τις αρνητικές εμπειρίες και δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί, φοβάται ή αντιδρά αρνητικά. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η εισαγωγή του συντρόφου σας στη ζωή της γάτας θα πρέπει να γίνει βήμα-βήμα και ότι ίσως η γάτα σας να μην αγαπήσει ποτέ τον σύντροφό σας.
Είναι προτιμότερο να είστε παρατηρητικοί και να προσπαθήσετε να διαπιστώσετε το γιατί η γάτα σας δεν ανταποκρίνεται στην αγάπη σας και στον σύντροφό σας. Μήπως είναι η δυνατή φωνή που την ενοχλεί; Ίσως η ανεπιτήδευτη αλλαγή στο πρόγραμμα της καθημερινότητάς της. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αλλάξετε ορισμένες συνήθειες που την ενοχλούν. Στη γενική της γραμμή, οι γάτες εκτιμούν την ρουτίνα και δυσαρεστούν όταν αλλάζουν πράγματα. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρείτε το σταθερό και ήρεμο περιβάλλον που επιθυμεί και να φροντίζετε κάθε αλλαγή να γίνει ομαλά.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι και οι γάτες έχουν συναισθήματα και μπορούν να ζηλεύουν. Μην τις θεωρείτε μόνο απόμακρες και ανεξάρτητες. Όταν κάποιος απολαμβάνει την προσοχή και την αγάπη σας περισσότερο από εκείνη, τότε ξεκινά να ζηλεύει και να προσπαθεί να σας διεκδικήσει. Αυτή η ζήλεια και η υπερπροστατευτική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει τη γάτα σας σε “επιθέσεις” και νιαουρίσματα προς τον σύντροφό σας. Αλλά θυμηθείτε, είστε οικογένειά της και είστε μοναδικοί για εκείνη. Απλά απαιτείται χρόνος και υπομονή για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Μόνο σε περίπτωση που ο σύντροφός σας έχει κακοποιητική συμπεριφορά προς τη γάτα σας, θα πρέπει να αναλάβετε δράση και να τον αποξενώσετε από το περιβάλλον σας. Ο σεβασμός και η αγάπη προς τα κατοικίδια μας είναι προτεραιότητα.
Πηγή