Όταν υιοθετούμε έναν σκύλο, ανακαλύπτουμε ότι ο χρόνος που μπορούμε να περάσουμε μαζί του είναι περιορισμένος. Αλλά γιατί οι σκύλοι ζουν λιγότερο από εμάς; Τι λέει η επιστήμη για αυτό;
Σύμφωνα με την επιστήμη, ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα μεγαλύτερα ζώα ζουν περισσότερο από τα μικρότερα. Υπήρχε μια θεωρία ότι η υψηλή μεταβολική ρυθμίση των μικρότερων ζώων τους έκοβε χρόνια ζωής, αλλά αυτό φαίνεται να μην ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Οι σκύλοι είναι ένα παράδειγμα, καθώς υπάρχουν μικρές φυλές που ζουν περισσότερο από τις μεγαλύτερες φυλές.
Οι σκύλοι πεθαίνουν γρήγορα επειδή γερνούν γρήγορα, όπως το μεταφέρει ο καθηγητής εξελικτικής βιολογίας, Μαρκ Έλγκαρ. Οι σκύλοι μας έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, αλλά η επιστήμη δεν έχει βρει ακριβή εξήγηση για αυτό. Είναι πιθανό ότι το γεγονός ότι οι μεγάλοι σκύλοι είναι ευκολότερο στόχος για άλλα ζώα σε σχέση με τα μικρά ζώα παίζει ρόλο στη διαφορετική διάρκεια ζωής τους.
Είναι σημαντικό να είμαστε ευγνώμονες για την απεριόριστη αγάπη που λαμβάνουμε από τους σκύλους μας, όσο ζήσουν. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι επιστημονικές έρευνες θα μας βοηθήσουν να παρατείνουμε τις ζωές τους. Όποτε συναντούμε ένα σκύλο που μας κάνει “κλικ”, ας μην διστάσουμε να τον υιοθετήσουμε, αφού μπορεί να μας δώσει αγάπη για πολλά χρόνια.
Μερικά από τα περισσότερο μακροζωικά σκυλιά είναι τα Toy Poodle, Shih Tzu, Beagle, Yorkshire Terrier, μίνι Pinscher, Pomeranian, Dachshund, Μαλτεζάκια και Russell Terrier. Ωστόσο, υπήρξαν και ατομικές περιπτώσεις σκύλων που έζησαν αρκετά περισσότερα χρόνια.
Ο Bobi, ο γηραιότερος γνωστός σκύλος στον κόσμο, ζει ακόμα και έχει καταγραφεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Ο Bluey, ένα αυστραλέζικο τσοπανόσκυλο, έζησε για 29 χρόνια και 5 μήνες, ενώ άλλοι σκύλοι όπως ένα Beagle στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα border collie στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποτελέσει πρόσφατα παραδείγματα μακροζωίας.