Η οξεία διάταση-συστροφή στομάχου είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που προκαλείται από την ταχεία συσσώρευση αέρα στο στομάχι. Αυτή η ασθένεια, γνωστή και ως σύνδρομο οξείας διάτασης-συστροφής στομάχου, μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη ζωή του σκύλου. Στο παρακάτω, θα εξετάσουμε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτήν την ασθένεια και να προστατεύσετε τον τετράποδο φίλο σας.
Η διάταση-συστροφή στομάχου προκαλείται από το διογκωμένο στομάχι, το οποίο εμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή και ασκεί πίεση σε μεγάλα αγγεία, προκαλώντας κυκλοφορική καταπληξία. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια και ακόμη και θάνατο. Παράγοντες κινδύνου για τη συνδρομή αυτή περιλαμβάνουν σκύλους μεγαλόσωμων φυλών, μεγάλες ποσότητες τροφής μια φορά την ημέρα, κακής ποιότητας τροφή, επιθετική ή φοβική συμπεριφορά και υποκείμενα νοσήματα.
Τα κύρια συμπτώματα της διάτασης-συστροφής στομάχου περιλαμβάνουν ανησυχία, λαχάνιασμα, ανεπιτυχείς προσπάθειες για ρέψιμο ή έμετο, διόγκωση της κοιλίας, σιαλόρροια και κατάρρευση. Η διάγνωση αυτής της ασθένειας γίνεται με ακτινογραφία κοιλίας και πρέπει να συνοδεύεται από εξετάσεις αίματος για να αξιολογηθεί η γενική κατάσταση του σκύλου.
Όταν αντιμετωπίζεται ένα περιστατικό διάτασης-συστροφής στομάχου, είναι απαραίτητη η άμεση μεταφορά του σκύλου σε κλινική. Εκεί, θα γίνει εντατική θεραπεία, αποσυμπίεση και εκκένωση του στομάχου. Αφού ο σκύλος σταθεροποιηθεί, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης και την πρόληψη μελλοντικής επανάληψης της γαστροπηξίας.
Για να προλάβετε τη διάταση-συστροφή στομάχου στον σκύλο σας, συνιστάται να τον ταίζετε με καλής ποιότητας τροφή σε μικρά και συχνά γεύματα αντί για ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα. Αποφύγετε κόκαλα και αντικείμενα και αποφεύγετε την έντονη δραστηριότητα μετά το γεύμα. Επίσης, μια προληπτική γαστροπηξία μπορεί να είναι απαραίτητη, κατά την οποία το στομάχι ράβεται στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα για να αποτραπεί η δυνατότητα στρέψης του.
Καθώς κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του διαφέρουν, είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο σας για να λάβετε τις κατάλληλες οδηγίες για τον συγκεκριμένο σκύλο σας. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου. Αναζητήστε την επαγγελματική συμβουλή του κτηνίατρου σας για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τον αγαπημένο σας σκύλο.
Η Έμυ Τόττα, Ιατρός Κτηνίατρος, Cert AVP, PGCert VPS, Μετεκπαιδευθείσα στη Μονάδα Αναισθησιολογίας και Εντατικής θεραπείας ΚΖΣ ΑΠΘ, εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρική Κλινική, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.
Πηγή