Σκύλοι με μπλε γλώσσα: Ανακαλύψτε τις φυλές με το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Τσάντιζα Ελένη

Ο χρωματισμός της γλώσσας ενός σκύλου είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να προκαλέσει έκπληξη. Έχετε παρατηρήσει ποτέ κάποιο σκυλάκι με μπλε γλώσσα; Μέσα στην ποικιλομορφία χαρακτηριστικών που φέρουν οι σκύλοι διαφορετικών φυλών, υπάρχουν και κάποια που μας φαίνονται ιδιαίτερα περίεργα και ασυνήθιστα, όπως είναι οι μπλε γλώσσες κάποιων σκύλων.

Ο χρωματισμός στον οποίο αναφερόμαστε ως “μπλε”, μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στο γκρι, στο μαύρο, ή στο μωβ. Οι πιο γνωστές φυλές σκύλων που έχουν μπλε γλώσσες είναι δύο: τα Chow Chow και τα Shar Pei. Αλλά υπάρχουν και άλλες φυλές σκύλων οι οποίες μπορεί να μην έχουν εντελώς μπλε γλώσσα, αλλά να έχουν ροζ γλώσσα με κάποια σκουρόχρωμα σημάδια.

Ο λόγος για τον οποίο κάποιοι σκύλοι έχουν πιο σκουρόχρωμες γλώσσες δεν είναι ξεκάθαρος. Κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν ότι ο μπλε χρωματισμός οφείλεται σε κάποια γενετική μετάλλαξη που προκαλεί μεγαλύτερη συγκέντρωση μελανίνης στη γλώσσα. Κάποτε, οι επιστήμονες πίστευαν ότι, όταν ένας σκύλος είχε μπλε γλώσσα, αυτό σήμαινε ότι είχε πρόγονο Chow Chow. Τελικά, αυτή η θεωρία δεν ισχύει.

Πέρα από το Chow Chow και το Shar Pei, υπάρχουν και άλλες φυλές σκύλων που έχουν μπλε γλώσσες.
Οι σκύλοι της φυλής των Shar Pei είναι Κινέζικα σκυλιά που ξεχωρίζουν λόγω της ασυνήθιστης εμφάνισής τους. Έχουν ιδιαίτερο σχήμα στο ζαρωμένο πρόσωπό τους και παχύ τρίχωμα. Παρόλο που είναι ήρεμοι και τρυφεροί, μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν άγνωστο με επιφυλακτικότητα, ειδικά αν δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά ως κουτάβια. Όλα τα Shar Pei έχουν μπλε γλώσσες, η απόχρωση των οποίων μπορεί να ποικίλλει μεταξύ μπλε-μαύρου και βιολετί
Σκύλοι με μπλε γλώσσα: Ανακαλύψτε τις φυλές με το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό
Τα Chow Chow είναι τα γνωστότερα σκυλιά με μπλε γλώσσες. Πρόκειται για μία ακόμα Κινέζικη φυλή που έχει περίπου 2000 χρόνια ύπαρξης. Θεωρείται ότι μοιράζονται τη γενεαλογία τους με τα Shar Pei, εξ ού και οι σκουρόχρωμες γλώσσες. Στην Κίνα υπάρχουν διάφοροι μύθοι που εξηγούν πώς απέκτησαν τα Chow Chow τις μπλε γλώσσες τους. Τα Chow Chow έχουν μεγάλο κεφάλι και κοντό, πλακουτσωτό μουσούδι, όρθια αυτιά και στρογγυλά μάτια. Το τρίχωμά τους είναι πολύ φουντωτό, και μπορεί να είναι μακρύτριχα ή κοντότριχα. Η γλώσσα θα πρέπει να είναι πάντα μπλε-μαύρη (όσο πιο σκούρα, τόσο καλύτερα). Μια κηλιδωτή γλώσσα μπορεί να οδηγήσει στον “αποκλεισμό” ενός σκύλου από τη φυλή, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ταξινόμησής τους. Τα κουτάβια Chow Chow γεννιούνται με ροζ γλώσσες, οι οποίες αρχίζουν να σκουραίνουν όσο μεγαλώνουν, φτάνοντας στην τελική τους μορφή στους 6 μήνες της ηλικίας τους. Πρόκειται για σκυλιά πολύ ανεξάρτητα και κτητικά με τον χώρο τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία από κάποιο έμπειρο άτομο
Σκύλοι με μπλε γλώσσα: Ανακαλύψτε τις φυλές με το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό
Πέρα από τα Chow Chow και τα Shar Pei, υπάρχουν φυλές σκύλων που ενώ έχουν συνήθως ροζ γλώσσα, μπορεί να εμφανίζουν σκουρόχρωμες κηλίδες ή μπαλώματα. Αυτές οι φυλές περιλαμβάνουν τους Γερμανικούς Ποιμενικούς, τα Akita, τα Rottweiler, τα Border Collie, τα Korean Jindo, τα Μαστίφ του Θιβέτ και τα Pomeranian.

Αν ο σκύλος σας έχει κανονικά ροζ γλώσσα, αλλά κάποια στιγμή εμφανίσει μαύρα στίγματα ή μπαλώματα, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν συντρέχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Εκτός από τους σκύλους, κάποια άλλα ζώα μπορεί να έχουν μπλε γλώσσες, όπως οι καμηλοπαρδάλεις, η μαύρη αρκούδα, η σαύρα με τη μπλε γλώσσα και τα Okapi
Σκύλοι με μπλε γλώσσα: Ανακαλύψτε τις φυλές με το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό
Η μπλε γλώσσα σε έναν σκύλο είναι ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που μπορεί να προκαλέσει απορία και θαυμασμό. Παρόλο που ο λόγος για τον οποίο κάποιοι σκύλοι έχουν αυτήν την ιδιαίτερη γλώσσα δεν είναι ακόμα εξακριβωμένος, το γεγονός αυτό δείχνει πόσο μοναδικοί και ποικίλοι μπορούν να είναι οι φυλές σκύλων.
Σκύλοι με μπλε γλώσσα: Ανακαλύψτε τις φυλές με το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό
Πηγή

Κοινοποίηση