Σταθερά βήματα για την κοινωνικοποίηση του σκύλου μας – Συμβουλές από τον εκπαιδευτή σκύλων Κώστα Κοίλια

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Η κοινωνικοποίηση του αγαπημένου μας σκύλου αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο τόσο για εμάς όσο και για τον ίδιο. Για τον σκύλο, η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη προκειμένου να νιώθει άνετα με το περιβάλλον και τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν, αποφεύγοντας έτσι το άγχος και νιώθοντας μόνο θετικά συναισθήματα. Από την πλευρά μας, είναι σημαντικό να μπορούμε να κάνουμε ταξίδια και να διασκεδάζουμε με τον τετράποδο φίλο μας χωρίς φόβο ότι θα νιώσει άβολα και θα στρεσαριστεί.

Αλλά τι είναι ακριβώς η κοινωνικοποίηση; Πρόκειται για μια διαδικασία όπου εκθέτουμε το σκύλο σε νέες εικόνες, ήχους και ανθρώπους με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό. Ο σκοπός είναι να το βοηθήσουμε να προσαρμοστεί εύκολα και να ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή, χωρίς αρνητικά συναισθήματα σε αλλαγές και νέες εμπειρίες. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε την κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία, καθώς τότε είναι πιο εύκολο να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα του κουταβιού μας. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή παραμένει χρήσιμη και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Όταν ένα σκυλάκι είναι σωστά κοινωνικοποιημένο, αντιμετωπίζει τον κόσμο με υγιή τρόπο, χωρίς φόβο και επιθετικότητα. Παύει να αισθάνεται άγχος και η συναναστροφή του με άλλα ζώα και ανθρώπους γίνεται πιο φυσική και άνετη. Η επίσκεψη σε νέα μέρη γίνεται ευκολότερη και ο σκύλος έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Απολαμβάνει περισσότερο τη ζωή και σπάνια εμφανίζει απρόβλεπτες ή δύσκολα διαχειρίσιμες συμπεριφορές.

Στο παρακάτω βίντεο, ο εκπαιδευτής σκύλων Κώστας Κοίλιας μας εξηγεί τα στάδια της κοινωνικοποίησης του σκύλου και πώς μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Παρακολουθήστε το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο.

Εκπαιδευτής σκύλων Κώστας Κοίλιας: Επιτροπή σκύλου συντροφιάς / θεραπείας και υπηρεσίας
Instagram: @dog_wise.gr
Ιστοσελίδα: dogwise.gr
Πηγή

Κοινοποίηση