8 μύθοι που καταρρίπτονται για τους σκύλους που υιοθετούνται από καταφύγια

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Όσοι από εμάς έχουμε υιοθετήσει ή σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι από κάποιο καταφύγιο μπορεί να πιστεύουμε σε κάποιους μύθους που έχουν επικρατήσει, όπως για παράδειγμα ότι το συγκεκριμένο σκυλί θα έχει προβλήματα συμπεριφοράς και ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να μας εμπιστευτεί πλήρως. Δυστυχώς, αυτοί οι αβάσιμοι μύθοι έχουν δημιουργήσει λανθασμένη εικόνα για αυτά τα υπέροχα πλάσματα και πολλές φορές εμποδίζουν τους ανθρώπους ή τους κάνουν να έχουν δεύτερες σκέψεις για να τα υιοθετήσουν. Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων παρανοήσεων είναι ο υπερπληθυσμός αδέσποτων σκύλων στα περισσότερα καταφύγια της Ελλάδας, τα οποία πραγματικά ασφυκτιούν. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους εθελοντές οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτό, παραμερίζοντας τις δικές τους ανάγκες για να φροντίσουν τα ζώα που τους χρειάζονται. Η ώρα για να μπει ένα τέλος σε αυτά τα στερεότυπα είναι τώρα και πρέπει να καταρρίψουμε τους πιο κοινούς μύθους για τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα των ζώων που υιοθετούνται από τα καταφύγια ώστε να βοηθήσουμε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται να μην έχουν δεύτερες σκέψεις και να κάνουν το επόμενο βήμα, φέρνοντας ένα αδέσποτο που τους έχει ανάγκη σπίτι τους.

Μύθος 1: Τα προβλήματα συμπεριφοράς

Είναι αλήθεια ότι στα καταφύγια παρατηρεί κάποιος συμπεριφορές όπως δυνατά γαβγίσματα ή και κάποια περιστασιακά ατυχήματα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι σκύλοι έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Συνήθως οι σκύλοι που βρίσκονται στα καταφύγια έχουν άγχος λόγω του άγνωστου για αυτούς περιβάλλοντος, οπότε μπορεί να αρχίσουν να γαβγίζουν. Ή μπορεί κάποιοι να θέλουν να εκφράσουν τις ανάγκες τους, να ζητήσουν την προσοχή ή ακόμα και να δηλώσουν ότι είναι οι κυρίαρχοι του χώρου. Η αλληλεπίδραση με έναν σκύλο που ζει σε καταφύγιο, έξω από αυτό, συχνά αποκαλύπτει μια εντελώς διαφορετική, πιο χαλαρή συμπεριφορά.

Μύθος 2: Οι ηλικιωμένοι σκύλοι

Ακόμα ένας μύθος που πρέπει να καταρρίφθεί είναι ότι στα καταφύγια βρίσκονται μόνο ηλικιωμένοι σκύλοι. Δυστυχώς, στα καταφύγια υπάρχουν όλες οι ηλικίες, από κουτάβια μερικών ημερών μέχρι και σκύλοι 10-12 χρονών. Όσοι επισκέπτονται τα καταφύγια με σκοπό να υιοθετήσουν κάποιον σκύλο, συνήθως προτιμούν τα κουτάβια για να περάσουν μαζί τους όλη την βρεφική ηλικία αλλά και για να ζήσουν παρέα όσο πιο πολλά χρόνια γίνεται.

Μύθος 3: Οι επιθετικοί σκύλοι

Φυσικά και υπάρχουν σκυλιά -όχι μόνο σε καταφύγια- που μπορεί να επιδεικνύουν συμπεριφορές που ερμηνεύονται ως επιθετικές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι μια εκδήλωση φόβου ή άγχους λόγω του περιβάλλοντος που ζούνε.

Μύθος 4: Οι κακοποιημένοι και παραμελημένοι σκύλοι

Δυστυχώς, πολλοί από τους σκύλους που βρίσκονται στα καταφύγια δεν στάθηκαν τυχεροί και κακοποιήθηκαν ή δεν φροντίστηκαν όπως τους άξιζε. Ωστόσο, υπάρχουν και σκύλοι που είχαν την ατυχία να γεννηθούν από αδέσποτη μαμά οπότε και εκείνοι να μείνουν αδέσποτα μέχρι να βρουν προσωρινό σπίτι σε κάποιο καταφύγιο.

Μύθος 5: Οι φοβισμένοι και ντροπαλοί σκύλοι

Ίσως ένα μεγάλο ποσοστό σκύλων που ζουν σε καταφύγια να είναι φοβισμένοι ή ντροπαλοί λόγω γεγονότων που έχουν βιώσει στο παρελθόν, όμως δεν είναι όλοι οι σκύλοι έτσι.

Μύθος 6: Η δύσκολη εκπαίδευση

Ένας ακόμη μύθος που πρέπει να καταρρίψει είναι ότι οι σκύλοι των καταφυγίων δεν εκπαιδεύονται καθόλου εύκολα.

Μύθος 7: Οι καθαρόαιμοι σκύλοι

Ναι, στα καταφύγια υπάρχουν πολλά ημίαιμα σκυλάκια και ίσως είναι και η πλειοψηφία. Ωστόσο υπάρχουν και καθαρόαιμοι σκύλοι οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν από τους κηδεμόνες τους.

Μύθος 8: Τα προβλήματα υγείας

Ένα τελευταίο παρανόηση που πρέπει να διευκρινιστεί είναι αυτή για τα προβλήματα υγείας.

Καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από του σκύλους που βρίσκονται στα καταφύγια, ελπίζουμε να βοηθήσουμε και να εξαλείψουμε τις δεύτερες σκέψεις που μπορεί να έχετε για να υιοθετήσετε ένα αδεσποτάκι.

8 μύθοι που καταρρίπτονται για τους σκύλους που υιοθετούνται από καταφύγια

8 μύθοι που καταρρίπτονται για τους σκύλους που υιοθετούνται από καταφύγια
Πηγή

Κοινοποίηση