Στη Σκύρο υπάρχουν περίπου 150-180 Σκυριανά αλογάκια. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Αθήνα – υπάρχουν στο Αττικό Πάρκο –, στη Θεσσαλονίκη – στην κτηνιατρική κλινική του Πανεπιστημίου – απ’ όπου κατέληξαν στην Κέρκυρα, σε μια μικρή μονάδα για τη διάσωσή τους, και έφτασαν μέχρι τη Σκοτία, με ιδιωτική πρωτοβουλία. Θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση καθώς υπάρχουν μόνο 300 παγκοσμίως. Λέγονται Σκυριανά άλογα επειδή διασώθηκαν, όχι επειδή αναπτύχθηκαν, στη Σκύρο. Πρόκειται για αρχαία φυλή αλόγων και λέγεται πως τέτοια ήταν τα άλογα του Αχιλλέα. Συζητήσαμε με τη Δανάη, εθελόντρια από το Κτήμα Μουριές, στη Σκύρο, για τα σπάνια Σκυριανά αλογάκια, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τη φροντίδα τους, τη λειτουργία του Κτήματος, αλλά και για την σημασία της διατήρησης αυτής της εξαιρετικής φυλής αλόγων που κινδυνεύει από εξαφάνιση.
Χαρακτηριστικά των Σκυριανών αλογακίων
Τα Σκυριανά αλογάκια ξεχωρίζουν μορφολογικά λόγω του μικρού σώματός τους, του γερού στέρνου τους, της δύναμης στην έλξη και της κοιλίτσας τους. Είναι περίπου 110 εκατοστά σε ύψος. Όσον αφορά την προσωπικότητά τους, είναι δυναμικά και λίγο νευρικά, αλλά μπορούν να είναι πολύ τρυφερά και ευαισθητοποιημένα, ιδίως με τα παιδιά. Ωστόσο, πρέπει να δίνεται προσοχή στον χειρισμό τους, καθώς μπορεί να είναι εν μέρει άγρια. Έχουν μεγάλη υπομονή, αλλά κάποια από αυτά προτιμούν να κρατούν απόσταση από τους ανθρώπους.
Η φροντίδα και ο τρόπος ζωής των Σκυριανών αλογακίων
Τα Σκυριανά αλογάκια φροντίζονται σε κτήματα όπου διεξάγεται ελεγχόμενη αναπαραγωγή και διατηρείται μια βάση δεδομένων. Ζουν σε χωράφια και περνούν μήνες στο βουνό, αφήνοντας τους πρωί και βράδυ επιπλέον τροφή και νερό. Επιδεικνύουν μεγάλη συμπεριφορά όταν είναι μαζί όλα μαζί και αναπτύσσουν διαφορετική συμπεριφορά μόνα τους. Η σχέση τους με τους ανθρώπους είναι επίσης ποικίλη, καθώς μπορούν να φιλιώνουν και να συνεργάζονται για διάφορες δραστηριότητες, αλλά πρέπει πάντα να γίνεται προσεκτικά και υπό παρακολούθηση.
Προστασία και ευαισθητοποίηση
Η προστασία των Σκυριανών αλογακίων απαιτεί τη συνεισφορά του κοινού. Εκτός από την οικονομική και υλική βοήθεια, η ορατότητα είναι σημαντική. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την υπόληψη των Σκυριανών αλογακίων, την εξαφάνισή τους και τις αρχές της φιλοζωίας είναι απαραίτητες. Η συμμετοχή σε ξεναγήσεις, εκδηλώσεις και ερευνητικά προγράμματα συστήνεται. Επιπλέον, η προσφορά τροφής, εργαλείων και υλικών αποτελεί σημαντική βοήθεια για την φάρμα.