Η κοινωνική προσαρμογή της γάτας είναι ζωτικής σημασίας από την πρώτη της μήνυ της ζωής. Ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, είναι σημαντικό να αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για την εκπαίδευσή και κοινωνικοποίησή της, έτσι ώστε να μεγαλώσει χωρίς άγχος και φόβους. Μια από τις πιο στρεσογόνες καταστάσεις για μια γάτα είναι η συνύπαρξη με άλλους ανθρώπους. Ειδικά κατά τη διάρκεια των γιορτών, όταν υποδεχόμαστε αγαπημένους φίλους και συγγενείς, υπάρχει πολύ θόρυβος και πολυκοσμία. Το μικρό μας κατοικίδιο μπορεί να μην αντέχει αυτήν την κατασταση και να γίνει τρομοκρατημένη.
Πώς λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε την γάτα μας να μην φοβάται τους καλεσμένους μας; Παρακάτω παραθέτω μερικές χρήσιμες συμβουλές! Καταρχάς, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μικρό καταφύγιο για τη γάτα μας όπου θα νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια των επισκέψεων. Μπορούμε να τοποθετήσουμε το κρεβατάκι της, μερικά παιχνίδια και να αποφύγουμε το έντονο φως σε ένα πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού. Αυτό θα το εκτιμήσει σίγουρα και θα της δώσει τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο που χρειάζεται. Επίσης, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα επιπλέον μπωλ με νερό και φαγητό κοντά στο χώρο της για να μην αναγκάζεται να πλησιάσει τους καλεσμένους αν δεν το θέλει.
Πριν οι καλεσμένοι έρθουν, μπορούμε να περιορίσουμε λίγο τη γάτα μας σε ένα χώρο, έτσι ώστε να μην της πεταχτεί η πόρτα. Κανείς δεν θέλει να κυνηγιέται από μια τρομαγμένη γάτα σε όλο το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε στη γάτα τον χρόνο που χρειάζεται για να συνηθίσει τους φίλους μας και την αφήνουμε να βγει από το “ασφαλές” σημείο της όταν θελήσει. Ένα ακόμα έξυπνο tip είναι να τοποθετήσουμε κοντά στο παράθυρο ένα καθισματάκι ή ένα οδοιπορικό διάδρομο, ώστε να μπορεί να παρατηρεί τον έξω κόσμο. Οι γάτες αγαπούν τα ψηλά μέρη και αυτό θα τη βοηθήσει να παραμείνει ήρεμη και να μην φοβάται ξαφνικά χάδια.
Αν, ωστόσο, δούμε ότι η γάτα μας είναι πολύ αγχωμένη και φοβισμένη, μπορούμε να της δώσουμε catnip, ένα βότανο που χρησιμοποιείται για να τις ηρεμήσει. Ωστόσο, πριν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε catnip, ίσως είναι συνετό να εξοικειωθεί η γάτα μας σταδιακά με τους φίλους μας. Μπορούμε να τους καλέσουμε έναν-έναν για να μάθει την μυρωδιά τους και τον ήχο της φωνής τους. Επιπλέον, μπορούμε να ζητήσουμε από τους καλεσμένους μας να διατηρούν χαμηλούς τόνους και να αποφεύγουν την έντονη φασαρία, ώστε να διατηρηθεί η ηρεμία όλων. Προσπαθήστε να “εκπαιδεύσετε” και τους φίλους σας ώστε να μην πιάνουν και να σηκώνουν την γάτα μας απότομα. Επιτρέψτε στη γάτα να πλησιάσει πρώτα και να επιτρέψει λίγα χάδια.
Να είσαστε όμως δίκαιοι και προς τη γάτα σας, θα πρέπει να “εκπαιδεύσετε” τους καλεσμένους σας όταν έρχονται στο σπίτι. Αν δεν μπορείτε να τους πείσετε, μπορείτε να τους ζητήσετε να την δωροκοπήσουν με το αγαπημένο της φαγητό ή να την καλέσουν να παίξει με το αγαπημένο της παιχνίδι. Όλα αυτά θα βοηθήσουν τη γάτα μας να είναι πιο άνετη και ίσως να τους αφήσει να τη χαϊδέψουν λίγο. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι γάτες δεν αντέχουν πολλή αγκαλία. Είναι σημαντικό να είμαστε αναλογικοί και να τους αφήνουμε τον χώρο που χρειάζονται.
Για να καταφέρουμε την καλύτερη δυνατή προσαρμογή, θα πρέπει να τα κάνουμε όλα σταδιακά. Μην βιάζετε τη γάτα σας σε περιττές καταστάσεις, γιατί δεν θα επιτύχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε και μπορεί να παραμείνει φοβισμένη και αγχωμένη. Προτιμήστε να καλέσετε έναν-έναν φίλο για να γνωρίσει σταδιακά τον κόσμο σας, προτού κάνετε μια μεγάλη συνάντηση. Κάθε μικρό βήμα τη φορά θα σας φέρει όλο και πιο κοντά στο στόχο σας.
Πηγή