Πως να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ξεκουραστεί και εσείς να κοιμηθείτε!
Όλοι χρειαζόμαστε τον απαραίτητο ύπνο για να αναπληρώσουμε τις ενέργειες μας και να αναζωογονηθούμε. Ωστόσο, αν ο αγαπημένος μας σκύλος ξυπνάει συνεχώς τη νύχτα, αυτό μπορεί να μας δυσκολεύει. Είναι σημαντικό να βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, προκειμένου να σωθεί ο ύπνος μας και να βοηθήσουμε το σκύλο μας να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος μας μπορεί να ξυπνάει τη νύχτα. Αν τους εντοπίσουμε, μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικότερα τον σκύλο μας. Είναι επίσης σημαντικό να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ύπαρξης οποιασδήποτε υποκείμενης ασθένειας που μπορεί να προκαλεί τη διακοπή του ύπνου του.
Ας δούμε μερικούς λόγους για τους οποίους ο σκύλος μας μπορεί να ξυπνάει τη νύχτα:
1. Ζεσταίνεται: Ειδικά κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου, ο σκύλος μας μπορεί να ζεσταίνεται μέσα στο δωμάτιο και να μας ξυπνάει για να του ανοίξουμε την πόρτα για να βγει έξω. Αν παρατηρήσουμε ότι προτιμάει δροσερές επιφάνειες για να ξαπλώσει, τότε σίγουρα ζεσταίνεται. Αντίστοιχα, αν κρυώνει, θα τον δούμε να κοιμάται κουλουριασμένος σε μια μπάλα.
2. Νιώθει ναυτία: Πολλοί σκύλοι νιώθουν ναυτία κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί, εξαιτίας των κενών ανάμεσα στα γεύματά τους. Αν παρατηρήσουμε ότι γλείφει έντονα τα χείλη του, καταπίνει πολύ ή αλλάζει στάσεις ύπνου, υπάρχει περίπτωση να έχει προβλήματα με το στομάχι του.
3. Ανάγκη για τουαλέτα: Οι μικροί κουτάβια και οι σκύλοι που δεν έχουν μάθει να πηγαίνουν σωστά στην τουαλέτα ή που πίνουν πολύ νερό πριν τον ύπνο, μπορεί να ξυπνούν τη νύχτα για να πάνε στην τουαλέτα. Αν παρατηρήσουμε ότι ο σκύλος μας ξυπνάει και μας ζητάει να βγει έξω, υπάρχει περίπτωση να θέλει απλά να κάνει το μικρό του “δουλειά”. Προσοχή όμως: αν ο σκύλος μας είναι καλά εκπαιδευμένος σχετικά με την τουαλέτα αλλά παρόλα αυτά ξυπνά τη νύχτα και έχει ανάγκη να ουρήσει, υπάρχει περίπτωση να πάσχει από ουρολοίμωξη ή να έχει πέτρες ή κρυστάλλους στο αυχένα του. Επιπλέον, η συχνή ούρηση μπορεί να οφείλεται σε διάφορα προβλήματα υγείας.
4. Αγχος και στρες: Ο σκύλος μας μπορεί να ξυπνάει εάν κάτι του επιβάλει την προσοχή – ένας ξένος ήχος από έξω ή γαύγισμα άλλων σκύλων στη γειτονιά. Αυτή η απότομη αλλαγή στο περιβάλλον του μπορεί να τον αγχώσει και να τον κρατά ξύπνιο.
5. Οδυνηρό σώμα ή αίσθημα άβολου: Εάν ο σκύλος μας ξυπνάει και αναπνέει γρήγορα, μπορεί να πονάει. Ο πόνος μπορεί να γίνει πιο έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι περισπασμοί είναι λιγότεροι. Συνήθεις προβλήματα που προκαλούν πόνο στους σκύλους περιλαμβάνουν προβλήματα στις αρθρώσεις ή τους μύες, καρδιοπάθειες (σε μεγαλύτερα σκυλιά) που συνοδεύονται συνήθως από βήχα, αλλά και η άνοια.
6. Ανάγκη προσοχής: Ενδέχεται να έχουμε εκπαιδεύσει τον σκύλο μας καλύτερα απ’ ό,τι μας έχει εκπαιδεύσει. Αν ζητά προσοχή τη νύχτα και κάποιος σηκώνεται αμέσως να δει τι συμβαίνει, θα επιδεινωθεί αυτή η συμπεριφορά. Ο σκύλος μεταφέρει μια συνήθεια που συνδέεται με την προσοχή που του δίνουμε, είτε αυτή είναι θετική (παιχνίδι) είτε αρνητική (φωνές). Πριν αγνοήσουμε τη συμπεριφορά, βεβαιωθούμε ότι δεν οφείλεται σε ασθένεια ή τραυματισμό.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να σταματήσει να ξυπνάει τη νύχτα;
1. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο: Εάν ο σκύλος μας ξυπνά συστηματικά τη νύχτα ή αν αρχίσει ξαφνικά να ξυπνάει, επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να ευθύνονται για αυτή τη συμπεριφορά και για να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε με την κατάλληλη θεραπεία.
2. Χρησιμοποιήστε λευκό θόρυβο: Αν νομίζετε ότι ο σκύλος μας ξυπνάει εξαιτίας απομακρυσμένων θορύβων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια συσκευή λευκού θορύβου – ή ακόμα και την τηλεόραση – για να καλύψουμε αυτούς τους ήχους και να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να ηρεμήσει.
3. Δώστε του φαγητό πιο αργά: Αν υποψιαζόμαστε ότι ο σκύλος μας ξυπνάει επειδή πεινάει ή νιώθει ναυτία, μπορούμε να μεταφέρουμε το τελευταίο του γεύμα λίγο πιο αργά, σε συνεννόηση πάντα με τον κτηνίατρό μας.
4. Αντιμετωπίστε το άγχος του: Εάν ο σκύλος μας ανησυχεί για εξωτερικούς ήχους ή λόγω του αποχωρισμού του από εμάς, ζητήστε βοήθεια από τον κτηνίατρο μας, ο οποίος σίγουρα έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ο σκύλος μας μπορεί να χρειάζεται κάποια είδους βοήθεια με τη συμπεριφορά του, ή ακόμα και φυτικά ανασταλτικά ή άλλα φάρμακα που πρέπει να συνταγογραφηθούν από τον κτηνίατρο.
5. Παρέχετε άσκηση και νοητική απασχόληση: Όσο περισσότερο εκτονώνεται ο σκύλος μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο πιθανό είναι να κοιμηθεί συνεχόμενα χωρίς διακοπές. Βγάλτε τον για βόλτα καθημερινά και παίξτε μαζί του. Η εκπαίδευση είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να κρατήσετε τον σκύλο μας ενεργό και το μυαλό του σε εγρήγορση.
6. Πραγματοποιήστε βραδινή βόλτα: Είναι σημαντικό ο σκύλος μας να είναι “άδειος” πριν πάει για ύπνο. Γι’ αυτό, βγάλτε τον βόλτα και βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει την ανάγκη του πριν πάει για ύπνο.
7. Αφήστε τον να κοιμηθεί κοντά σας: Μπορούμε επίσης να βάλουμε το κρεβατάκι του σκύλου μας στο δωμάτιο μας και να του επιτρέψουμε να κοιμηθεί κοντά μας. Αυτό μπορεί να καταστείλει το άγχος του αποχωρισμού και να μας επιτρέψει να χουχουλιάζουμε μέχρι το πρωί.
8. Αδιαφορήστε για το ξύπνημά του: Αν ο σκύλος μας ξυπνά για να χαζολογήσει, μην του δώσουμε την ικανοποίηση της προσοχής και της παρέας μας. Εάν έχουμε κήπο ή αυλή, αφήστε τον να βγει για τις ανάγκες του και μετά πάρτε τον κατευθείαν στο κρεβάτι χωρίς να ανάψετε φώτα ή να του δώσετε οποιουδήποτε είδους προσοχή.