Το να έχετε ένα κατοικίδιο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Έχει αποδειχθεί ότι η παρουσία των ζώων συντροφιάς μειώνει την αίσθηση της μοναξιάς, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την υπευθυνότητα, και προσδίδει νόημα στη ζωή μας.
Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν περιπτώσεις όπου η φροντίδα ενός κατοικιδίου μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος στον κηδεμόνα. Αυτό συμβαίνει ειδικά όταν υπάρχουν οικονομικές ανησυχίες σχετικά με τα έξοδα της φροντίδας και των ενδεχόμενων κτηνιατρικών εξόδων. Επίσης, η καθημερινή φροντίδα του ζώου, όπως η βόλτα του σκύλου ή το καθάρισμα της άμμου της γάτας, μπορεί να αυξήσει το άγχος του κηδεμόνα. Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος της ασθένειας ή απώλειας του ζώου συντροφιάς, καθώς και το άγχος του αποχωρισμού από αυτό κατά την απουσία του.
Το άγχος σχετικά με τα κατοικίδια μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως ιδεοψυχαναγκαστικές σκέψεις περί αρνητικών σεναρίων και ανησυχία για την καλή φροντίδα του ζώου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κηδεμόνες μπορεί να αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού και αισθήματα απόγνωσης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να διαχειριστούμε αυτό το άγχος για το καλό της ψυχικής μας υγείας.
Προτεινόμενα βήματα για τη διαχείριση του άγχους:
- Δραστηριοποιηθείτε τον χρόνο που δεν είστε στο σπίτι και απασχοληθείτε με άλλες δραστηριότητες για να απομακρύνετε το άγχος.
- Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας έχει ό,τι χρειάζεται για τις ώρες που λείπετε.
- Αφήστε τον εαυτό σας να ανησυχεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά μετά ασχοληθείτε με άλλα πράγματα και απομακρυνθείτε από τις σκέψεις του άγχους.
- Καταγράψτε τις σκέψεις και τους φόβους σας για τον κίνδυνο και τη φροντίδα του κατοικιδίου and κρίνετε αν είναι ρεαλιστικοί ή όχι.
- Αφιερώστε εποικοδομητικό χρόνο μαζί με το κατοικίδιό σας και απολαύστε την παρουσία του.
Αν αισθάνεστε έντονο άγχος, κατάθλιψη ή έχετε αρνητικές σκέψεις που δεν ξεπερνούν, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να μην αγνοούμε το άγχος και να αναζητούμε υποστήριξη όταν το χρειαζόμαστε.
Τέλος, ας θυμηθούμε ότι να ανησυχούμε συνεχώς για το χειρότερο σενάριο δεν βοηθάει καθόλου και μας κάνει να χάνουμε πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στην απόλαυση της παρέας των αγαπημένων μας ζώων συντροφιάς.