Γιατί σκάβει ο σκύλος μου το κρεβάτι του;

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη συμπεριφορά του αγαπημένου μας σκύλου, που χαρακτηρίζεται από το σκάψιμο του κρεβατιού του πριν ξαπλώσει. Αν και νομίζουμε πως γνωρίζουμε τα πάντα για αυτόν, πάντα μας εκπλήσσει με τη συμπεριφορά του. Η ερώτηση είναι: γιατί αυτή η συμπεριφορά;

Οι λόγοι που ο σκύλος μας σκάβει το κρεβάτι του μπορεί να είναι πολλοί και ποικίλοι. Ας εξετάσουμε μερικούς από αυτούς.

Ένας από τους πιθανούς λόγους είναι το ένστικτο επιβίωσης του σκύλου. Ίσως θέλει απλά να φτιάξει τη φωλιά του, κάτι που έκαναν οι προγονοί του εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Το σκάψιμο του εδάφους για να δημιουργήσει μια μαλακή επιφάνεια για να ξαπλώσει είναι κάτι που είναι βαθιά ριζωμένο στα ένστικτα του σκύλου.

Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η ανάγκη του σκύλου μας να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Όταν ένας σκύλος είναι ζεστός, μια από τις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να δροσιστεί είναι να σκάψει μια τρύπα. Μπορεί ακόμα και να πιστεύει ότι μπορεί να βρει δροσερότερη επιφάνεια αν σκάψει απευθείας στο κρεβάτι του.

Η συμπεριφορά του σκάψιμου και του γρατζουνίσματος στο έδαφος μπορεί επίσης να υποδηλώνει άγχος ή στρες. Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, έχουν φυσικούς τρόπους εκφρασής του άγχους τους. Το σκάψιμο και το γρατζούνισμα μπορεί να είναι ένας από αυτούς τους τρόπους. Άλλα συνηθισμένα σημάδια που προδίδουν το άγχος του σκύλου μας είναι το γλείψιμο ορισμένων περιοχών του σώματός του και το κρυψιμό σε αυτές τις περιοχές.

Τα σκυλιά αγαπούν τη μυρωδιά τους και λατρεύουν να τη διασκορπίζουν γύρω τους. Ένας λόγος που ο σκύλος μας μπορεί να σκάβει το κρεβάτι του είναι ακριβώς αυτός: να το γεμίσει με το ίδιο του το άρωμα. Επίσης, θέλουν να δείξουν την ιδιοκτησία τους σημαδεύοντας ό,τι μυρίζει σαν κι αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του κρεβατιού τους.

Ορισμένα σκυλιά λατρεύουν να θάβουν τα πιο πολύτιμα αντικείμενα τους, ώστε να μην χρειάζεται να τα μοιραστούν με κανέναν. Αν ο σκύλος μας ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, τότε είναι πιθανό να σκάψει και να ξύσει το κρεβάτι του, προσπαθώντας να κρύψει τα αντικείμενά του.

Οι κουτάβια είναι παιχνιδιάρικα και περιπετειώδη. Τους αρέσει να παίζουν και να εξερευνούν. Γι’ αυτό και σκάβουν μέσα στο κρεβάτι τους. Αυτό είναι κάτι που το ξεπερνούν με τον καιρό καθώς μεγαλώνουν.

Μπορούμε να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τον σκύλο μας από το να ξύνει το κρεβάτι του, αλλά εξαρτάται από τον σκύλο και τον λόγο που το κάνει. Η βέλτιστη λύση είναι να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς. Ο κτηνίατρος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο σκύλος μας είναι υγιής και ένας εκπαιδευτής μπορεί να μας δώσει συμβουλές.

Πέραν αυτής της επαγγελματικής συμβουλής, υπάρχουν κάποια γενικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε. Περισσότερη άσκηση και παιχνίδι μπορούν να βοηθήσουν αν η συμπεριφορά αυτή είναι αποτέλεσμα άγχους ή βαρεμάρας. Η εκπαίδευση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της συμπεριφοράς, διδάσκοντας στον σκύλο μας πότε και πού είναι αποδεκτό να σκάψει, κατά τη διάρκεια της βόλτας μας. Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε το κρεβάτι με ένα πιο ανθεκτικό ή να προσθέσουμε ένα μαλακό κουβερτάκι ή μαξιλάρι για να κάνουμε το κρεβάτι πιο άνετο για τον σκύλο μας.
Πηγή

Κοινοποίηση