Η φροντίδα της υγείας των σκύλων: πρόληψη, ασθένειες και αντιμετώπιση

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες που επηρεάζουν τους σκύλους

Ο ρόλος του κηδεμόνα ζώου συντροφιάς είναι δύσκολος και απαιτητικός, αλλά μία από τις πιο δύσκολες συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσει είναι η ανάπτυξη μιας ασθένειας στο σκύλο του. Οι σκύλοι μπορεί να πάσχουν από διάφορες ασθένειες, μερικές εκ των οποίων είναι σοβαρές ενώ άλλες είναι ασθένειες χαμηλής σοβαρότητας. Ωστόσο, με την κατάλληλη πρόληψη και την σωστή φροντίδα της υγείας τους, μπορείτε να προλάβετε πολλές ασθένειες που επηρεάζουν τους σκύλους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πηγαίνετε τακτικά τον/την σκύλο σας στον κτηνίατρο για έλεγχο της υγείας του, να του παρέχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να ακολουθείτε μια σχέδια αποπαράσιτωσης. Ας δούμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες των σκύλων και τις καλύτερες πρακτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

1. Λοιμώδης Τραχειοβρογχίτιδα των Σκύλων (Kennel Cough)
Ο ιογενής προσβολή του ανώτερου αναπνευστικού των σκύλων, γνωστός και ως “Kennel Cough” (λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα) αποτελεί συνηθισμένη λοίμωξη που προκαλείται από μεταδοτικά βακτήρια ή ιούς. Ενδημεί συχνά σε καταφύγια και άλλους χώρους με πολλά σκυλιά. Προκαλεί ερεθισμό της τραχείας και παρουσιάζεται με έναν έντονο και εκνευριστικό βήχα, παρόμοιο με τον ήχο μιας κόρνας. Η λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα μπορεί να προκαλεσθεί από ένα κοινό βακτήριο που ονομάζεται Bordetella. Ευτυχώς, υπάρχει εμβόλιο που μπορεί να προλάβει την εξάπλωση του συγκεκριμένου μικροβίου.

2. Λεπτοσπείρωση
Η λεπτοσπείρωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Leptospira, το οποίο μπορεί να βρίσκεται στο νερό, το χώμα και το υγρό γρασίδι. Συνήθως μεταδίδεται μέσω των ούρων μολυσμένων ζώων στο νερό ή το χώμα και εισέρχεται στον οργανισμό του σκύλου μέσω του στόματος, της μύτης ή των ματιών. Μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια και νόσο των πνευμόνων. Μέτρα για την πρόληψη περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό του σκύλου σας ετησίως.

3. Παράσιτα
Οι σκύλοι μπορεί να μολυνθούν από διάφορα παράσιτα, είτε εξωτερικά όπως ψύλλοι και τσιμπούρια είτε εσωτερικά όπως σκουλήκια του εντέρου ή καρδιάς. Οι περισσότεροι παράσιτες μπορούν να αποφευχθούν ακολουθώντας ένα πρόγραμμα αποπαρασίτωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου σας.

4. Λύσσα
Η λύσσα είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του σάλιου μολυσμένου θηλαστικού κατά την επαφή του με το αίμα μέσω δαγκώματος ή γρατζουνιάς. Προκαλεί νευρολογική δυσλειτουργία που είναι θανατηφόρα και δεν υπάρχει θεραπεία για τους σκύλους. Είναι σημαντικό να εμβολιάζονται τα σκυλιά ετησίως κατά της λύσσας για να προληφθούν επικίνδυνες καταστάσεις.

5. Ουρολοιμώξεις
Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν συχνό πρόβλημα στους σκύλους. Τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, αυξημένη δίψα, αιματουρία και υπνηλία. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανωμαλία στις συνήθειες του σκύλου σας που αφορούν την ούρηση, πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνίατρου σας.

6. Οδοντικές παθήσεις
Οι οδοντικές παθήσεις είναι συχνές στους σκύλους και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι κηδεμόνες συχνά παραβλέπουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κακή υγιεινή στο στόμα των σκύλων. Η πλάκα και η ταρταρία στο στόμα του σκύλου σας μπορεί να προκαλέσει βακτήρια και φθορά των δοντιών και των ούλων. Τα μικρόβια στο στόμα μπορούν να εισχωρήσουν στο αίμα του σκύλου και να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά και την καρδιά του. Η πρόληψη είναι σημαντική για την προστασία του σκύλου σας, ενώ πρέπει να ελέγχετε την κατάσταση των δοντιών του και να διδάσκετε σε αυτόν καλές συνήθειες υγιεινής, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και η τακτική επίσκεψη στον κτηνίατρο για ελέγχους.

7. Μόρβα/Νόσος του Carre
Ο ιογενής προσβολή της μόρβας ή νόσου του Carre είναι μια επικίνδυνη και μεταδοτική ιογενής ασθένεια που πλήττει κυρίως τα κουτάβια, αλλά μπορεί να επηρεάσει επίσης και ενήλικα σκυλιά, ειδικά αν δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο ιός επηρεάζει τα κύτταρα του μυελού των οστών και των εντέρων και μπορεί να προκαλέσει έντονη διάρροια, εμετό και υπνηλία. Η πρόληψη μέσω του εμβολίου είναι απαραίτητη, ιδίως για τα κουτάβια. Οι εμβολιασμένοι σκύλοι είναι πιο προστατευμένοι από την μόρβα, οπότε μην παραλείπετε τα ετήσια εμβόλιά τους.

8. Ωτίτιδες
Οι ωτίτιδες είναι ένα κοινό πρόβλημα που προκαλείται από την υπερβολική ανάπτυξη μυκήτων ή βακτηρίων στο αυτί, και οδηγεί τους σκύλους σε κνησμό και ξένοιαστη χρήση. Συχνά, μπορεί να παρατηρηθούν εκκρίσεις ή/και δυσάρεστη μυρωδιά. Οι ωτίτιδες πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως και να μην αφήνονται χωρίς θεραπεία, καθώς μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Συχνά συσχετίζονται με προβλήματα δέρματος ή αλλεργίες.

9. Δερματικά προβλήματα
Η επιδερμίδα των σκύλων μπορεί να επηρεαστεί από διάφορα προβλήματα, περιλαμβανομένου του κνησμού, της απώλειας τριχώματος, της ερυθρότητας και άλλων δερματικών ανωμαλιών. Οι σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν δερματικά προβλήματα για διάφορους λόγους, όπως αλλεργίες, παράσιτα και μολύνσεις. Εάν παρατηρήσετε το σκύλο σας να κνησμίζει συνεχώς ή να γλύφει το δέρμα του, ή αν δείτε οτιδήποτε διαφορετικό στο δέρμα ή το τρίχωμα του, επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο.

10. Παχυσαρκία
Η παχυσαρκία είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας στους σκύλους, αλλά είναι εύλογα αντιμετωπίσιμη. Η υπερβολική βάρους μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και οι οστικές ασθένειες. Ωστόσο, με τη σωστή διατροφή και την ασκηση η παχυσαρκία μπορεί να προληφθεί και αντιστραφεί.

11. Αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα αναπτύσσεται όταν φλεγμονώνεται κάποια αρθρώσεις στο σώμα. Η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας στους σκύλους είναι η οστεοαρθρίτιδα, γνωστή και ως εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων. Η οστεοαρθρίτιδα συνήθως εμφανίζεται σε πιο ηλικιωμένα σκυλιά, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε παλιές κακώσεις ή συγγενείς ασθένειες, όπως ο αποφθοριοπλασμός του ισχίου. Η αρθρίτιδα μπορεί να είναι διαχειρίσιμη. Εάν υποπτεύεστε ότι ο σκύλος σας υποφέρει από οστεοαρθρίτιδα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

12. Γρίπη των σκύλων
Η γρίπη των σκύλων, γνωστή επίσης ως σκυλίσια γρίπη, είναι μια αναπνευστική νόσος που προκαλείται από ιό. Ο κάθε σκύλος μπορεί να μολυνθεί, αλλά εκείνοι που έρχονται σε επαφή με άλλα σκυλιά είναι πιο εκτεθειμένοι. Τα συμπτώματα της γρίπης των σκύλων είναι παρόμοια με αυτά της ανθρώπινης γρίπης, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Οι περισσότεροι σκύλοι αναρρώνουν με υποστηρικτική θεραπεία. Συνιστάται η εμβολιασμό για την πρόληψη της γρίπης των σκύλων σε σκύλους που έρχονται σε επαφή με άλλα σκυλιά.

13. Τοξίκωση/δηλητηρίαση
Οι σκύλοι είναι γνωστοί για την τάση τους να τρώνε πράγματα που δεν πρέπει. Επομένως, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι σκύλοι μπορούν να δηλητηριαστούν ή να τοξικοποιηθούν καταπίνοντας κάτι που δεν επιτρέπεται. Εάν ο σκύλος σας φάει κάτι που δεν πρέπει, ή αν παρατηρήσετε συμπτώματα, όπως εμετό, διάρροια ή δυσκολία στην τουαλέτα, επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες που επηρεάζουν τους σκύλους μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη φροντίδα και πρόληψη. Ολοκληρώνοντας τις κατάλληλες εμβολιαστικές δόσεις, την τακτική εξέταση από τον κτηνίατρο και την επιδερμίδα σωστά μέτρα προφύλαξης, μπορείτε να βοηθήσετε να διατηρηθεί η υγεία του σκύλου σας και να του προσφέρετε μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

Κοινοποίηση