Μην υιοθετείτε έναν σκύλο – Ένα πολύτιμο πλάσμα δεν είναι παιχνίδι

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Οι προκαταλήψεις και οι λανθασμένες αντιλήψεις για την υιοθεσία σκύλου έχουν οδηγήσει σε αποτυχημένες υιοθεσίες και δυστυχισμένα ζώα. Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν για σκύλους με βάση το μέγεθος, το χρώμα και την ευκολία χειρισμού τους, αγνοώντας εντελώς τις ανάγκες και τον χαρακτήρα τους.

Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που παραμένουν απογοητευμένοι από την υιοθέτηση σκύλων. Κάποιοι αναζητούν μικροσκοπικούς, λευκούς και μαλλιαρούς σκύλους γιατί πιστεύουν ότι είναι πιο κατάλληλοι για σπίτια, αγκαλίες και εύκολο χειρισμό. Άλλοι επιλέγουν συγκεκριμένες ράτσες χωρίς να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες τους, απλά επειδή ακούν ότι είναι καλά κατάλληλες για σπίτια. Υπάρχουν επίσης αυτοί που ψάχνουν έναν σκύλο φύλακα για το σπίτι τους και αυτοί που θέλουν έναν σκύλο για να παίζουν τα παιδιά τους. Αυτοί οι άνθρωποι παραβλέπουν εντελώς την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα των σκύλων, επικεντρώνοντας αποκλειστικά στην εξωτερική τους εμφάνιση και δυνατότητα συμβίωσης.

Το αποτέλεσμα είναι ή να βαρεθούν γρήγορα τον σκύλο ή να αναπτύξει προβλήματα συμπεριφοράς. Όπως αποδεικνύεται, αυτοί οι αδιαφορίες οδηγούν σε περισσότερα αδέσποτα ζώα και σε κακοποιήσεις. Αυτή η κατάσταση είναι λυπηρή, όχι μόνο γιατί άνθρωποι δεν μπορούν να εκτιμήσουν όσα μπορεί να προσφέρει ένας σκύλος, αλλά κυρίως γιατί καταστρέφονται ζωντανά όντα με συναισθήματα και ανάγκες. Αυτά τα όντα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν υπό σωστές συνθήκες και να βρουν έναν ανθρώπο που θα τους φροντίσει και θα τους προσφέρει αγάπη.

Οι άνθρωποι είναι συχνά έτοιμοι να μεταφέρουν την ευθύνη της αποτυχημένης υιοθέτησης στον σκύλο, αναφέροντας προβλήματα όπως δαγκώματα, ανεξέλεγκτη ανάγκη, καταστροφή έπιπλων και παπουτσιών. Δεν έχει σημασία αν το ζώο δεν έχει βγει ποτέ βόλτα ή έχει υποστεί κακοποίηση, η ευθύνη πάντα αποδίδεται στον σκύλο. Αυτή είναι μια προσπάθεια να αποφευχθεί η δυσκολία και η ευθύνη, μια προσπάθεια να συνεχίσουμε χωρίς τύψεις.

Προτού αποφασίσετε να υιοθετήσετε έναν σκύλο, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τις ανάγκες του και να είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτές. Δεν πρέπει να είναι αντιληπτός ως ένα παιχνίδι ή ως αναλώσιμο αντικείμενο. Δεν πρέπει να πιστεύετε ότι η θέση του σκύλου είναι απλώς στην ταράτσα, το μπαλκόνι ή τον κήπο. Δεν πρέπει να πιστεύετε ότι η φυσική του συμπεριφορά θα αλλάξει με τη βία. Δεν πρέπει να υιοθετήσετε έναν σκύλο αν δεν είστε έτοιμοι να του προσφέρετε αγάπη και φροντίδα για πάντα.

Οι σκύλοι αξίζουν να αγαπηθούν απεριόριστα, όπως και εκείνοι αγαπούν τους ανθρώπους. Ας προσέξουμε τα ζώα και ας μην τα θεωρούμε αναλώσιμα αντικείμενα. Ας δείξουμε αγάπη και σεβασμό προς αυτά, καθώς αποτελούν ενεργά μέλη της κοινωνίας μας. Ας σταματήσουμε να υιοθετούμε σκύλους επιφυλακής, αλλά ας τους υιοθετήσουμε με αγάπη και σωστή φροντίδα.
Πηγή

Κοινοποίηση