Νέα προβλήματα για τα σκυλιά στην παραλία

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει και τη θερμοκρασία να κοντεύει να αγγίξει τα ύψη, η φροντίδα για το σκυλί μας γίνεται ουσιαστική προτεραιότητα. Προχτές, βρέθηκα σε μια παραλία της Αττικής και αντίκρισα μια εικόνα που με σόκαρε: τέσσερις νέοι άνδρες, γεμάτοι ενέργεια και δύναμη, είχαν φέρει τον πιτ μπουλ τους στην παραλία ενώ ο ήλιος εκτυλισσόταν επάνω από τα κεφάλια τους. Η εικόνα αυτή δεν ήταν μόνο άσχημη, αλλά έδειχνε και έλλειψη σεβασμού προς τους υπόλοιπους λουόμενους. Υπήρχαν άνθρωποι που τρόμαζαν, παιδιά που δεν ήταν σε ασφάλεια. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι έχουμε δικαίωμα να πάρουμε τον σκύλο μας στην παραλία, αλλά πρέπει να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα με φρόνηση. Και το να πηγαίνουμε με τον σκύλο μας σε μια ήρεμη, απομακρυσμένη παραλία είναι μια καλή επιλογή για να αποφύγουμε την ενόχληση και τη δυσαρέσκεια των άλλων.

Πέρα από τη συμπεριφορά, η υγεία του σκύλου θα πρέπει επίσης να μας απασχολεί. Με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς, το σκυλί μπορεί να υποστεί θερμοπληξία και να βρεθεί σε κίνδυνο για τη ζωή του. Είδα τους νέους αυτούς με μια μικρή ομπρέλα που δε μπορούσε να τους καλύψει ούτε καν τους ίδιους. Το σκυλί είχε λευκαίνει από τη ζέστη, έτρεχαν τα σάλια του, οι πατούσες του καίγονταν. Κατά τις δυο ώρες που ήμουν εκεί, δεν τους είδα να του προσφέρουν νερό. Εκείνοι πίνανε τις φραπεδιές τους, επιδεικνύοντας τη μυώση τους. Το λίγο που μπόρεσα να πω σε αυτούς ήταν «Μήπως θα μπορούσατε να δώσετε λίγο νερό στο σκυλί; Φαίνεται να διψάει». Οι τύποι γελάσανε και πρόβαλαν τους μυς τους. Ευτυχώς, ένας από αυτούς με αναγνώρισε. «Τι κάνετε κύριε Γιάννη;», με χαιρέτησε. «Ήμουν στο τελευταίο σεμινάριό σας τον Απρίλιο». Οι άλλοι αναστήθηκαν. «Μάλλον έχει δίκιο ο κ. Γιάννης. Είναι εκπαιδευτής», είπαν. Μετά από λίγο, μάζεψαν τα πράγματά τους και απομακρύνθηκαν, αφήνοντας τον άτυχο σκύλο ασφαλή.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πηγαίνουμε το σκυλί μας στην παραλία τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Αφήστε το ήρεμο και άνετο στο σπίτι, προσφέροντάς του ίσκιο και πλήθος δροσερού νερού. Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουμε ακριβώς στην παραλία όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Ας σκεφτούμε τι θα συμβεί αν όλοι κατεβάσουμε το σκύλο μας εκεί. Ακόμα και αν δε μας απαγορεύουν να το κάνουμε, μια τέτοια συμπεριφορά δείχνει έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και σεβασμού προς τον χώρο και τους άλλους ανθρώπους.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο μας στη θάλασσα. Μπορούμε να πάμε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, όταν είναι ακόμα δροσερό και δεν υπάρχει πολύς κόσμος. Στόχος μας πρέπει να είναι πάντα η ευεξία και η ασφάλεια του αγαπημένου μας κατοικίδιου. Η λογική και η πρακτική είναι πάντα σοφές συμβουλές, και στην περίπτωση αυτή δεν αποτελούν εξαίρεση.
Πηγή

Κοινοποίηση