Ο Σκύλος σας και οι Τσακωμοί: Η επίδραση στην Ψυχολογία του

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Ένας τσακωμός ανάμεσα σε εσάς και το ταίρι σας είναι κάτι που συμβαίνει ακόμα και στις καλύτερες σχέσεις. Όμως, αν έχετε ένα σκύλο, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι αυτός αντιλαμβάνεται την ένταση και ανησυχεί. Οι σκύλοι, όπως και τα παιδιά, μπορούν να αναγνωρίσουν τα αρνητικά συναισθήματα των ενηλίκων που τους περιβάλλουν, αλλά δεν καταλαβαίνουν τον λόγο πίσω από έναν τσακωμό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να επουδενιώσει το άγχος που προκαλείται.

Η εξαιρετική ενσυναίσθηση των σκύλων τους επιτρέπει να αισθανθούν την αυξημένη τάση των ανθρώπων να εκπέμπουν αρνητική ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού. Μπορούν να νιώσουν την επιθετικότητα, το φόβο και τον θυμό που εκπέμπουν οι κηδεμόνες τους. Αυτές οι αλλαγές στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν τον σκύλο και μπορεί να προκαλέσουν άγχος και αναστάτωση. Επιπλέον, οι σκύλοι μπορούν να νιώσουν την αλλαγή στη ρουτίνα και την ηρεμία τους κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού.

Αν ένας σκύλος είναι μάρτυρας συχνών καβγάδων, μπορεί να αναπτύξει συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος και τον φόβο. Επιπλέον, αν είναι περισσότερο δεμένος με έναν από τους κηδεμόνες, μπορεί να εκδηλώσει προστατευτική συμπεριφορά προς τον πρώτο και επιθετικότητα προς τον δεύτερο, τον οποίο θεωρεί απειλή για τον αγαπημένο του άνθρωπο. Παρόλο που δεν μπορείτε να αποτρέψετε τον σκύλο σας από το να αισθανθεί άβολα κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού, μπορείτε να τον βοηθήσετε να ηρεμήσει μετά από μια έντονη κατάσταση.

Μια καλή ιδέα είναι να προσφέρετε στον σκύλο σας μια δραστηριότητα που τον αποσυμπιέζει, όπως έναν περίπατο ή ένα παιχνίδι μάσησης. Ένας περίπατος μετά τον τσακωμό μπορεί να τον βοηθήσει να ηρεμήσει και να εκτονώσει την ένταση που αισθάνεται. Ένα παιχνίδι μάσησης ή μια λιχουδιά-στικ μπορεί επίσης να τον καταπραΰνει. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στον σκύλο σας μετά από έναν τσακωμό, για να του δείξετε ότι όλα είναι καλά και ότι παραμένετε μια αγαπημένη οικογένεια. Ο σκύλος μπορεί να λειτουργήσει ως ψυχοθεραπευτής στην σχέση σας και να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να ξεπεράσετε τον τσακωμό.

Όταν ο σκύλος σας έρθει κοντά σας και σας ζητήσει χάδια με τον πιο χαριτωμένο τρόπο, θα καταλάβετε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την αγάπη. Ο σκύλος σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι τα προσωπικά επιχειρήματα δεν αξίζει να συνεχίζουν για πολύ καιρό, και ότι είναι πιο σημαντικό να συνεννοηθείτε με υπομονή και κατανόηση. Ακόμα και στην πιο ένταση στιγμή, ο σκύλος σας μπορεί να λειτουργήσει ως “πυροσβεστήρας” και να κατευνάσει τα πνεύματα, κάνοντας ξανά δυνατή την ανακωχή.

Συνολικά, οι σκύλοι αισθάνονται τα αρνητικά συναισθήματα των ανθρώπων και αντιδρούν σε αυτά. Είναι σημαντικό να είμαστε υπεύθυνοι ως ενήλικες και να προσπαθούμε να επικοινωνούμε με διάλογο αντί για τσακωμούς. Η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από τις διαφωνίες μας και ότι η αγάπη είναι αυτή που πρέπει να προηγείται.

Κοινοποίηση