Οι λόγοι που η γάτα σας ξύνεται και χάνει το τρίχωμά της

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Το δέρμα και το τρίχωμα της γάτας είναι δύο σημαντικά μέρη του σώματός της και αναδεικνύουν την υγεία της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τον αν η γάτα σας ξύνεται συνέχεια ή αν χάνει το τρίχωμά της. Είναι σημαντικό να παρατηρείτε τη συμπεριφορά της γάτας σας και να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρό σας αν αντιμετωπίζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

1. Έντονο ξύσιμο
2. Απώλεια τριχώματος
3. Ερυθρότητα
4. Ξηροδερμία
5. Άτονο τρίχωμα
6. Ακμή
7. Δυσάρεστη μυρωδιά
8. Κρούστες
9. Υπερβολικός καθαρισμός με τη γλώσσα

Πολλές φορές, η γάτα μπορεί να αντιμετωπίζει διάφορα δερματικά προβλήματα. Ας εξετάσουμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα αυτά προβλήματα που μπορεί να αναπτύξει μια γάτα:

1. Ψώρα: Η ψώρα είναι μια ιογενής δερματική νόσος που προκαλείται από τα ακάρεα. Αυτά τα ακάρεα ζουν στο δέρμα και το τρίχωμα της γάτας και προκαλούν έντονο κνησμό, πρήξιμο και απώλεια τριχώματος. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία για να τα αντιμετωπίσετε.
2. Ωτικά ακάρεα: Τα ωτικά ακάρεα είναι συχνές στις γάτες και μπορούν να προκαλέσουν έντονο κνησμό και φλεγμονή στα αυτιά. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε την προβληματική περιοχή με την κατάλληλη θεραπεία για να αποφύγετε μια μόλυνση.
3. Ψύλλοι και τσιμπούρια: Τα έντομα αυτά μπορεί να προκαλέσουν έντονο κνησμό, ερυθρότητα και απώλεια τριχώματος στη γάτα. Είναι σημαντικό να χορηγείτε τακτικά προληπτική αντιπαρασιτική θεραπεία στη γάτα σας για να αποτρέψετε την εμφάνιση αυτών των εντόμων.
4. Περιβαλλοντικές αλλεργίες: Ορισμένες γάτες μπορεί να είναι αλλεργικές σε συγκεκριμένα αντικείμενα ή ουσίες στο περιβάλλον τους, όπως το γρασίδι ή η σκόνη. Αυτές οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν έντονο κνησμό και απώλεια τριχώματος. Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει αλλεργία, συζητήστε το θέμα με τον κτηνίατρό σας για να βρεθεί η καλύτερη λύση.
5. Αγχος: Όταν μια γάτα είναι αγχωμένη, μπορεί να ξεκινήσει να γλείφεται υπερβολικά, καθώς αυτό την ανακουφίζει. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση του τριχώματος. Είναι σημαντικό να ερευνήσετε τους πιθανούς λόγους αγχούς και να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.
6. Ακμή: Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί στη γάτα και να προκαλέσει κνησμό, ερυθρότητα και ανάπτυξη κρούστων. Το ακριβές αίτιο της ακμής στις γάτες δεν είναι γνωστό, αλλά μπορεί να σχετίζεται με περιβαλλοντικές αλλεργίες.
7. Τροφικές αλλεργίες: Ορισμένες γάτες μπορεί να αντιδρούν αλλεργικά σε συγκεκριμένες τροφές. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας προτείνει μια ειδική δίαιτα για να διαπιστώσετε αν το πρόβλημα έχει σχέση με τη διατροφή της γάτας σας.
8. Ερεθισμένες πληγές: Οι γατοκαβγάδες μπορεί να προκαλέσουν γρατζουνιές και πληγές που ερεθίζουν το δέρμα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε αυτές τις πληγές για να αποφύγετε μια μόλυνση.
9. Δερματοφυτίαση: Η δερματοφυτίαση μεταδίδεται επίσης σε άλλα ζώα και ανθρώπους. Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας έχει κόκκινο κύκλο στο δέρμα της, είναι σημάδι ότι μπορεί να έχει μολυνθεί. Καθαρίστε το σπίτι και πλύνετε το κρεβάτι της γάτας για να απομακρύνετε τα μικρόβια.

Είναι σημαντικό να μείνετε προσεκτικοί και να παρατηρείτε τον γάτο σας για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά της και στην κατάσταση του δέρματός της. Οι περισσότερες περιπτώσεις δερματικών προβλημάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη βοήθεια ενός ειδικού. Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία.

Κοινοποίηση