Οι μυστηριώδεις λόγοι που η γάτα σας κοιτάζει το κενό

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Καθώς παρατηρούμε τις γάτες μας να κοιτούν απορημένες το τίποτα, συχνά κάνουμε αστεία για το αν βλέπουν φαντάσματα. Όμως, τι ακριβώς είναι που τους προσελκύει σε ένα κενό σημείο στον τοίχο ή έξω από το παράθυρο; Ποιος είναι ο λόγος που η γάτα μας αφόπλιστη κοιτάζει ένα αόρατο αντικείμενο; Ας ανακαλύψουμε πέντε λόγους για τους οποίους αυτή η παράξενη συμπεριφορά μπορεί να συμβαίνει:

1. Η όραση των γατών είναι διαφορετική από εκείνη των ανθρώπων
Οι γάτες διαθέτουν μια διαφορετική όραση από εμάς. Η εξαιρετική όρασή τους στο σκοτάδι τους επιτρέπει να δουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Ο αμφιβληστροειδής τους διαθέτει ειδικά κύτταρα που τους επιτρέπουν να διακρίνουν αντικείμενα σε χαμηλό φωτισμό και να ακολουθούν την κίνηση. Επιπλέον, μπορούν να δουν μικροσκοπικά έντομα που μας διαφεύγουν. Έτσι, ενώ αυτές οι γάτες μπορεί να κοιτούν κάτι πραγματικό, εμείς μπορεί να θεωρούμε ότι απλά κοιτούν το κενό.

2. Έχουν εξαιρετική ακοή
Τα αυτιά των γατών είναι πολύ ευαίσθητα στον ήχο. Μπορούν να αντιληφθούν υψηλές συχνότητες που εμείς δεν μπορούμε να ακούσουμε, και αυτό μπορεί να είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο βλέπουμε τις γάτες να κοιτούν το τίποτα.

3. Μπορεί να έχει επηρεαστεί από το catnip
Το catnip συνήθως ηρεμεί τις περισσότερες γάτες και τους προκαλεί ευφορία. Αν έχετε παρατηρήσει έναν μεθυσμένο άνθρωπο να κοιτά το κενό ή το πάτωμα, τότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πώς αυτό λειτουργεί αντίστοιχα και για τη γάτα σας.

4. Έχει επεισοδιακή μνήμη
Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι γάτες έχουν μια επεισοδιακή μνήμη, ανάλογη με εκείνη των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να θυμούνται συγκεκριμένα γεγονότα από το παρελθόν, όπως την πρώτη φορά που έφαγαν παγωτό ή την πρώτη ταινία που είδαν στον κινηματογράφο. Η επεισοδιακή μνήμη των γατών μπορεί να περιλαμβάνει την ανάμνηση ότι ο ήλιος λάμπει σε ένα συγκεκριμένο σημείο της αυλής την ίδια ώρα κάθε μέρα ή ευτυχισμένες αναμνήσεις από παιχνίδια. Έτσι, αν η γάτα σας κοιτά το τίποτα, μπορεί απλά να είναι συνεπικουρημένη σε αυτές τις αναμνήσεις.

5. Παθαίνει κάποια εστιακή κρίση
Ίσως το χειρότερο σενάριο είναι αν η γάτα σας παθαίνει μια εστιακή κρίση. Οι εστιακές κρίσεις ξεκινούν από τον εγκεφαλικό φλοιό και μπορεί να οδηγήσουν τη γάτα να κοιτά το κενό. Αυτές οι κρίσεις επηρεάζουν μια πλευρά του εγκεφάλου και μπορεί να είναι κληρονομικές. Αν παρατηρήσετε ζάλη ή αποσυντονισμό στις κινήσεις της γάτας, είναι σημαντικό να την πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.

Συνοψίζοντας, η γάτα σας να κοιτάει τον τοίχο συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Οι γάτες είναι πολύ περίεργα πλάσματα και μπορεί να κοιτούν τον τοίχο απλά επειδή ακούν τους ήχους που προέρχονται από τους σωλήνες μέσα σε αυτόν. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν παρατηρήσουμε μια γάτα που πιέζει το κεφάλι της στον τοίχο. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα στο νευρικό της σύστημα και θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο μας.

Κοινοποίηση