Προλάβετε τον καρκίνο στον σκύλο: Οι σωστές τροφές που πρέπει να του δίνετε

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Η πρόληψη του καρκίνου μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση κατάλληλων αλλαγών στον τρόπο ζωής μας, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Μια μελέτη που διεξήχθη από το ίδρυμα δείχνει ότι το 35% των ανθρώπινων καρκίνων οφείλεται σε κακές διατροφικές επιλογές. Ακόμη, εκτιμάται ότι το 80-90% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν με μια αλλαγή στον τρόπο ζωής. Αυτή η αρχή ισχύει και για τα κατοικίδια μας, οι οποίοι είναι επίσης ευάλωτοι στον καρκίνο.

Το πρώτο βήμα για την πρόληψη του καρκίνου στους σκύλους είναι μια υγιεινή διατροφή. Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε σκύλους ηλικίας άνω των 10 ετών, οπότε είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα ισχυρό. Εκτός από την αποφυγή τοξινών, είναι σημαντικό να τους παρέχουμε τα απαραίτητα φυσικά συστατικά που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, ώστε να μπορούν να καταπολεμήσουν πιθανά καρκινικά κύτταρα.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον διαπίστωσε ότι η χλωροφύλλη στα πράσινα λαχανικά εμποδίζει την απορρόφηση καρκινογόνων ανθεκτικών (που βρίσκονται σε πολλές κροκέτες και ιδίως εκείνες με καλαμπόκι). Έτσι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και άλλες πηγές χλωροφύλλης στη διατροφή του σκύλου μας, μπορούν να τον βοηθήσουν να αποφύγει την εισροή καρκινογόνων ουσιών.

Μια άλλη ουσία που προκαλεί καρκίνο είναι η αιθοξυκίνη, που κατά καιρούς προστιθέταν στην τροφή των σκύλων ως συντηρητικό. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τροφών για σκύλους αφαίρεσαν αυτήν την ουσία από τα προϊόντα τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι τα ψάρια που προορίζονται για ζωοτροφές περιέχουν ακόμα αιθοξυκίνη. Έτσι, είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή του σκύλου μας και να ενημερώνουμε για τα προϊόντα που προμηθευόμαστε.

Επιπλέον, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η σωστή διατροφή με φυτοχημικά και φυτοθρεπτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακα εδώ και χιλιετίες. Τα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν φυτοχημικά και φυτοθρεπτικά, όπως το Kale, το μπρόκολο, το λάχανο και τα μύρτιλα, μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή του σκύλου μας, είτε ωμά είτε μαγειρευμένα, ώστε να του παρέχουν τα απαραίτητα φυτοχημικά και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Τέλος, η βιταμίνη D3 είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη του καρκίνου. Οι σκύλοι δεν παίρνουν επαρκή ποσότητα αυτής της βιταμίνης, η οποία μπορεί να συμβάλλει και στην εμφάνιση διαταραχών συμπεριφοράς. Όσον αφορά τις τοκοτριενόλες, που είναι ένα είδος βιταμίνης Ε, μια μελέτη δείχνει ότι μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να εμποδίσουν την επανεμφάνισή τους.

Για να προστατέψετε τον σκύλο σας, προτείνουμε την προσθήκη των ακόλουθων τροφίμων στη διατροφή του:

– Φυτικά τρόφιμα όπως το Kale, το μπρόκολο, τα γογγύλια και τα φύλλα μουστάρδας, τα οποία περιέχουν καροτενοειδή και άλλες αντικαρκινικές ουσίες.
– Μύρτιλα και σμέουρα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
– Ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η γαρίδα και ο μπακαλιάρος, που είναι πλούσια σε βιταμίνη D3.
– Φοινικέλαιο και πίτουρο ρυζιού, που είναι οι καλύτερες πηγές τοκοτριενολών.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας πριν προσθέσετε οποιοδήποτε νέο τρόφιμο στη διατροφή του σκύλου σας. Με τις σωστές διατροφικές επιλογές, μπορείτε να προστατέψετε τον σκύλο σας και να τον απολαύσετε για περισσότερο χρόνο.

Κοινοποίηση