Προσοχή! Νέοι λόγοι για τον κίνδυνο των καμπίων για τον σκύλο μας

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Ο αόρατος κίνδυνος που ελλοχεύει για τον αγαπημένο μας τετράποδο φίλο απαντάται στο έντομο της κάμπιας (Thaumetopea pitycampa). Αυτό το επικίνδυνο έντομο, το οποίο μεταμορφώνεται σε πεταλούδα, είναι γνωστό για τη δηλητηριώδη φύση του και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις κύριες οδούς μόλυνσης, οι οποίες περιλαμβάνουν την επαφή με το δέρμα, τα μάτια, την εισπνοή και την κατάποση.

Στον σκύλο μας, οι βαρύτερες βλάβες προκαλούνται συνήθως στη μουσούδα, κυρίως στη γλώσσα και τα μάτια. Η περιέργεια του σκύλου μας τον οδηγεί να παρατηρεί την πομπή των καμπίων που κινούνται αργά και να προσπαθεί να αξιολογήσει την πιθανή βρωσιμότητά τους. Ειδικά τα νεαρά σκυλιά, λόγω της περιέργειάς τους, είναι πιο ευάλωτα στον κίνδυνο αυτό.

Παρατηρούμε τοπικά συμπτώματα στον σκύλο μας, παρόμοια με αυτά της στοματίτιδας. Αμέσως μετά την επαφή, παρατηρούμε πρησμένους και ευαίσθητους μυικούς βλεννογόνους στο στόμα του σκύλου. Η γλώσσα κρέμεται από το στόμα και η κατάποση γίνεται δύσκολη, αν όχι αδύνατη, ενώ άφθονο σάλιο εκκρίνεται. Η γλώσσα αυτή εμφανίζει φλεγμονές, οι οποίες εξελίσσονται σε μοβ χρώμα μετά από μερικές ημέρες. Τελικά, το προσβεβλημένο τμήμα της γλώσσας αποκόπτεται.

Όσον αφορά το δέρμα, τα βλέφαρα, τα αυτιά και η μύτη μπορεί να παρουσιάσουν οιδήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε έντονη φαγούρα. Αν παρατηρήσουμε αυτές τις τρίχες ανάμεσα στο τρίχωμα του σκύλου, πρέπει να προσπαθήσουμε να τις αφαιρέσουμε χρησιμοποιώντας ένα πιστολάκι, προσέχοντας να μην τις σπάσουμε και να μην έρθουμε σε επαφή με το υγρό.

Οι βλάβες στα μάτια είναι σπάνιες στους σκύλους, αλλά μπορεί να προκληθούν από τις τρίχες που φέρνει ο άνεμος στα μάτια, οδηγώντας σε επιπεφυκίτιδα με πόνο, δακρύρροια και φωτοφοβία.

Σε περίπτωση συναντήσουμε αυτά τα συμπτώματα στον σκύλο μας, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε άμεσα μια θεραπευτική αγωγή για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της δηλητηρίασης και να σώσουμε τη γλώσσα του σκύλου μας. Η θεραπεία βασίζεται κυρίως στη χορήγηση κορτικοστεροειδών, αντισταμινικών και αντιβιοτικών.
Πηγή

Κοινοποίηση