Προστατεύστε το σπίτι σας από την εισβολή των ψύλλων

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Οι ψύλλοι επιτίθενται στους σκύλους μας εδώ και πολύ καιρό, προκαλώντας ερεθισμούς στο δέρμα τους και εισβάλλοντας στα σπίτια μας. Παρόλο που είναι έξυπνα μικρά πλάσματα που μπορούν να επιβιώσουν οπουδήποτε, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη φροντίδα. Υπάρχουν πλέον διαθέσιμα στην αγορά φάρμακα που μπορούν να διακόψουν τον κύκλο ζωής των ψύλλων, είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και εύκολα στη χρήση. Γιατί λοιπόν να μην κρατήσουμε τους ψύλλους μακριά από το σπίτι μας;

Οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να γνωρίζουν πόσο εύκολο είναι πλέον να ελέγχουν τα κατοικίδιά τους για ψύλλους. Παλαιότερα, οι ιδιοκτήτες έπρεπε να βασανίζονται καθημερινά με το ψέκασμα χημικών ουσιών στα σκυλιά τους και το περιβάλλον τους, αλλά πλέον υπάρχουν πολύ καλύτερα και αποτελεσματικότερα προϊόντα στην αγορά. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή και να μην αφήσουμε τίποτα να μας κάνει να χαλαρώσουμε στη μάχη κατά των ψύλλων. Αυτά τα μικρά πλάσματα είναι συχνά κοντά μας και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε τις παρακάτω συμβουλές για να τους αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά:

1. Γνωρίστε την αλήθεια για τους ψύλλους: Μην περιορίζεστε μόνο στους ορατούς ενήλικες ψύλλους. Το ποσοστό τους ανέρχεται μόλις στο 5% του πληθυσμού των ψύλλων. Το υπόλοιπο 95% μπορεί να κρύβεται στο σπίτι μας υπό τη μορφή αυγών, προνυμφών και νυμφών. Τα θηλυκά ψύλλα μπορούν να γεννήσουν έως και 50 αυγά την ημέρα. Οι προνύμφες αποφεύγουν το φως και κρύβονται σε ρωγμές και σχισμές στα δάπεδα και τις τοιχοποιίες του σπιτιού μας, όπου μπορούν να επιβιώσουν για μήνες.

2. Μάθετε τα συμπτώματα: Τα τσιμπήματα των ψύλλων έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το δάγκωμα μπορεί να προκαλέσει έντονη φαγούρα στο σκυλί σας. Σε 30 λεπτά μετά το τσίμπημα, εμφανίζεται ένα κόκκινο έκζεμα. Επιπλέον, το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς λοιμώξεις στο δέρμα.

3. Αντιμετωπίστε τα τσιμπήματα των ψύλλων: Πλύνετε τα τσιμπήματα με αντισηπτικό σαπούνι, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου σας, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

4. Εξαλείψτε τους ψύλλους σε όλα τα στάδια τους: Ο κύκλος ζωής των ψύλλων περιλαμβάνει ενήλικες, αυγά, προνύμφες και νύμφες. Τα τυπικά εντομοκτόνα δεν εξαλείφουν τις νύμφες. Συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για την αποτελεσματική επιλογή ενός εξειδικευμένου εντομοκτόνου προϊόντος.

5. Προστατέψτε το σκυλί σας κατά τη διάρκεια του περιπάτου: Εάν το σκυλί σας εκτίθεται σε ψύλλους κατά τη διάρκεια του περιπάτου, χρησιμοποιήστε ένα φάρμακο που σκοτώνει τους ενήλικους ψύλλους. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το καλύτερο προϊόν που καλύπτει τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας.

6. Ελέγξτε τακτικά το σκυλί σας για ψύλλους: Μην περιμένετε μέχρι να εκδηλωθούν έντονα συμπτώματα για να ελέγξετε το σκυλί σας. Συνιστάται συχνό βούρτσισμα του τριχώματος για να ελέγχετε την εμφάνιση ψύλλων και να διατηρείτε την τρίχα του σκύλου υγιή και προστατευμένη.

7. Αποφύγετε περιοχές που πιθανώς να φιλοξενούν ψύλλους: Κατανοήστε ότι κρατάτε το κατοικίδιό σας μακριά από περιοχές γνωστές για την ύπαρξη ψύλλων. Ενημερωθείτε για το αν υπάρχουν κρούσματα περιορισμένα ψύλλων στην περιοχή και λάβετε αποφάσεις ανάλογα.

8. Φροντίστε τον κήπο και την αυλή σας: Μην περιορίζεστε μόνο στον έλεγχο του σκύλου σας για ψύλλους, αλλά ασχοληθείτε και με το περιβάλλον του. Ελέγξτε τα δέντρα και τους θάμνους στον κήπο σας και ψεκάστε τον χώρο με εντομοκτόνο. Επικεντρωθείτε στις περιοχές που το σκυλί σας περνά τον περισσότερο χρόνο του, καθώς εκεί είναι που συχνάυπναν τα αυγά και οι προνύμφες.

9. Ελέγξτε και καθαρίστε το σπίτι σας τακτικά: Επικεντρωθείτε στον έλεγχο και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος στο σπίτι σας. Απομακρύνετε τους ψύλλους από τα καλύμματα των επίπλων, τα χαλιά, τις μοκέτες και τις κουρτίνες. Πλύνετε τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τα καλύμματα σε ζεστό νερό και απορρυπαντικό, ειδικά εάν το σκυλί σας κοιμάται στο κρεβάτι ή τον καναπέ. Καθαρίστε το στρώμα με ηλεκτρική σκούπα και σκεφτείτε την αντικατάσταση των μαξιλαριών.

10. Προληπτική φροντίδα όλο το χρόνο: Μην περιμένετε να εμφανιστούν ψύλλοι για να προλαμβάνετε την εισβολή τους. Προστατεύστε το σκυλί σας όλο το χρόνο, ακολουθώντας τις οδηγίες του κτηνίατρου σας και διαβάζοντας προσεκτικά τις οδηγίες του προϊόντος πριν τη χρήση.

Με αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να κρατήσουμε τους ψύλλους μακριά από το σπίτι μας και να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας τετράποδους φίλους από τον ερεθισμό και τις δυσκολίες που προκαλούν. Μην παραβλέπετε τη σημασία της πρόληψης και της τακτικής περιποίησης του περιβάλλοντος και του κατοικίδιου ζώου σας, και κρατήστε τους ψύλλους μακριά!
Πηγή

Κοινοποίηση