Σπάνια ή βιώνουμε κρίσεις πανικού σε γάτες; Πώς να αντιμετωπίσουμε το άγχος τους

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε δει να αυξάνεται η ευαισθητοποίηση και η αναγνώριση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, έχουμε αναγκαστεί να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να αποδεχτούμε ότι η ψυχική υγεία είναι κάτι που αφορά όλους μας. Αν και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε το στίγμα που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από τη συζήτηση για την ψυχική υγεία, πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι και να αναγνωρίζουμε τις προκαταλήψεις μας, ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι γάτες μπορεί να μην αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ίδια προβλήματα όπως οι άνθρωποι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δυσκολεύονται ψυχολογικά. Οι αλλαγές στο περιβάλλον και στις συνήθειες μιας γάτας μπορούν να την προκαλέσουν έντονο άγχος και μπορεί ακόμα να εκδηλώσει κρίσεις πανικού. Έτσι, ας εξετάσουμε πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε το άγχος στις γάτες μας.

Πώς εκδηλώνεται το άγχος στις γάτες;

Ένα από τα πιο δύσκολα βήματα στη θεραπεία των κρίσεων πανικού σε μια γάτα είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων του άγχους της. Δεν υπάρχει ένας κοινός όρος για τις κρίσεις πανικού στις γάτες, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι το έντονο άγχος μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες συμπεριφορές με αυτές που οι άνθρωποι εμφανίζουν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζουν οι γάτες όταν βιώνουν άγχος ή πανικός περιλαμβάνουν:

– Αλλαγή στα επίπεδα δραστηριότητας
– Αλλαγή στη διάθεση (μειωμένη κινητικότητα, επιθετικότητα)
– Απώλεια ενδιαφέροντος για την τουαλέτα
– Έντονο νιαούρισμα
– Εμετός
– Απώλεια όρεξης
– Αλλαγές στο βάρος
– Ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές (πολύ έντονο γλύψιμο του τριχώματος)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αντιληπτούμε τα παραπάνω συμπτώματα ως έντονο άγχος, αλλά είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον κτηνίατρο σας για να εξακριβώσετε αν αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε άγχος ή σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Μην παίρνετε αυτή την απόφαση μόνοι σας.

Τι προκαλεί άγχος στις γάτες;

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν άγχος σε μια γάτα. Να κατανοήσουμε αυτούς τους λόγους μπορεί να μας βοηθήσει να διαχωρίσουμε εάν τα συμπτώματα που παρατηρούμε οφείλονται σε σωματικό πρόβλημα, δερματική πάθηση ή στρες. Οι συνηθέστερες αιτίες άγχους στις γάτες περιλαμβάνουν:

– Αλλαγές στο περιβάλλον: Οι γάτες είναι ζώα της συνήθειας και δυσκολεύονται με τις αλλαγές. Μια μετακόμιση, η προσθήκη ενός νέου μέλους στην οικογένεια, νέα έπιπλα ή ακόμα και ένα ταξίδι μπορούν να προκαλέσουν έντονο άγχος στη γάτα σας.
– Προβλήματα υγείας: Εάν η γάτα σας πάσχει από κάποια ασθένεια, είναι πιθανόν να εμφανίσει και συμπεριφορικές αλλαγές. Ο πόνος, οι δερματικές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν άγχος.
– Τραύματα: Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες μπορούν να βιώσουν τραυματικά γεγονότα που τις προκαλούν έντονο άγχος. Κακοποίηση, απώλεια αγαπημένου προσώπου ή ακόμα και η εμπειρία του να είχαν εγκαταλειφθεί μπορεί να προκαλέσει ψυχικό τραύμα.
– Άγχος από τον χωρισμό: Ορισμένες γάτες είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένες με τους κηδεμόνες τους και μπορεί να αντιμετωπίζουν έντονο άγχος όταν αυτοί αποχωρίζονται, ακόμα και για μικρά χρονικά διαστήματα. Είναι σημαντικό να μάθετε στη γάτα σας να περνά χρόνο μόνη χωρίς να βιώνει έντονο άγχος.
– Προβλήματα κοινωνιοποίησης: Εάν μια γάτα δεν έχει κοινωνικοποιηθεί επαρκώς με ανθρώπους και άλλα ζώα κατά τη διάρκεια της πρώτης της εβδομάδας ζωής, μπορεί να αναπτύξει δυσκολίες στην κοινωνιοποίηση. Είναι σημαντικό να κοινωνικοποιήσετε τη γάτα σας σε μικρή ηλικία, αλλά ακόμα και αν έχει ήδη περάσει από αυτήν τη φάση, μπορεί να βοηθήσετε στην κοινωνική της ανάπτυξη.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις πανικού των γατών μας;

Εάν η γάτα σας βιώνει συχνά έντονο άγχος και πανικό, μπορεί να χρειάζεται τη βοήθεια σας και του κτηνίατρου. Διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του άγχους και της πανικής στις γάτες περιλαμβάνουν:

– Τροποποίηση συμπεριφοράς: Η αντίστροφη μάθηση και η αποευαισθητοποίηση είναι δύο από τις μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν τη γάτα να ξεπεράσει το άγχος της.
– Διαχείριση του περιβάλλοντος: Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που είναι χαλαρωτικό για τη γάτα μπορεί να βοηθήσει. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή κατάλληλων ερεθισμάτων, τη δημιουργία ήρεμου περιβάλλοντος και την παροχή καθημερινών αναγκών, όπως φαγητό, νερό, κρεβάτι και παιχνίδια.
– Φαρμακευτική αγωγή: Ποτέ μη δίνετε φάρμακα στη γάτα σας χωρίς την καθοδήγηση του κτηνίατρου. Οι κτηνίατροι μπορούν να προτείνουν φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και το συνδυασμό διαφόρων θεραπειών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε γάτα είναι μοναδική και μπορεί να αντιδρά διαφορετικά στο άγχος. Εάν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα στη γάτα σας, συνεργαστείτε με τον κτηνίατρο για να καθορίσετε την καλύτερη θεραπεία για εκείνη.

Ο τίτλος τουυ: “Άγχος στις γάτες: Πώς να το αντιμετωπίσετε”

Κοινοποίηση