Σύμβουλα για ασφαλές στέγνωμα του σκύλου σας με το πιστολάκι

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Μόλις κάνατε μπάνιο στον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο και τώρα έχετε να αντιμετωπίσετε το ευχάριστο μπλέξιμο του βρεγμένου σκύλου και το άρωμα του σαμπουάν σε όλο το σπίτι σας. Το πάτωμα του μπάνιου πρέπει να σφουγγαριστεί αμέσως, ενώ εσείς ταξιδεύετε στην καρτέλα “λούσιμο” της μπανιέρας, καθώς τα ρούχα σας έχουν έντονα χρειαστεί καλύτερες μέρες. Προσπαθείτε να περιορίσετε όσο γίνεται την υγρή μπάλα του φίλου σας στο μπάνιο, γνωρίζοντας ότι αν δραπετεύσει, θα προκαλέσει ένα μικρό πλημμύρασμα στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

Παρ’ όλα αυτά, το ερώτημα που προκύπτει είναι τί πρέπει να κάνετε μετά το σκούπισμα; Πολλοί άνθρωποι στεγνώνουν τους σκύλους τους με το πιστολάκι μαλλιών. Είναι ασφαλές; Αν ναι, πώς μπορείτε να το κάνετε; Αναγκάζεστε να στεγνώσετε τον σκύλο σας με το πιστολάκι; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις εξαρτάται από το πόσο μακρύ και πυκνό είναι το τρίχωμα του σκύλου σας. Οι σκύλοι με κοντό τρίχωμα συνήθως δεν χρειάζονται το στέγνωμα με το πιστολάκι, αλλά εάν γίνει σωστά, μπορεί να βοηθήσει στην πιο γρήγορη στέγνωσή τους. Όσο για τους σκύλους με μακρύτερο τρίχωμα, εκεί είναι απαραίτητο να τους βοηθήσετε να στεγνώσουν με τη χρήση του πιστολακιού, αφού το στέγνωμα με πετσέτα είναι ανεπαρκές.

Τώρα, τι γίνεται αν ο σκύλος φοβάται το πιστολάκι; Η κουρεμένη σκυλίτσα μας, παρόλο που θα φοβόταν το πιστολάκι, αρκούσε ένα γρήγορο σκούπισμα με την πετσέτα για να στεγνώσει το βρεγμένο της τρίχωμα μετά το μπάνιο. Ωστόσο, αν είχε μακρύτερη τρίχα, θα ήταν αναγκαία μια προσαρμογή στο πιστολάκι. Πριν τη χρήση του, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει πρόβλημα με αυτό, ιδανικά πριν τον βάλετε στο μπάνιο. Ευτυχώς, οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν να αντέξουν τη χρήση του πιστολακιού χωρίς πρόβλημα. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να τον ενεργοποιείτε μην τρέχει με τον σκύλο σας στο δωμάτιο, έτσι ώστε να συνηθίζει τον θόρυβο και να αντιδρά ενώ είναι ελεύθερος. Μην τον παροτρύνετε να έρθει κοντά στο πιστολάκι, δείξτε θετική στάση κατά τη χρήση του και πάντα επιβραβεύετε τον σκύλο σας με λιχουδιές, για να συνδέσει το θόρυβο με κάτι ευχάριστο. Κάθε περίοδος εκπαίδευσης δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά. Η αποσυναισθητοποίηση του σκύλου σας στο πιστολάκι πρέπει να γίνεται σταδιακά. Αν ο σκύλος σας δεν ενοχλείται από τον θόρυβο όταν είναι μακριά από τη συσκευή, προσκαλέστε τον στο ίδιο δωμάτιο για να δείτε πώς θα αντιδράσει. Όταν έχει συνηθίσει τον θόρυβο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιστολάκι για να τον στεγνώσετε μετά το μπάνιο.

Για να καταφέρετε να στεγνώσετε τον σκύλο σας με ασφάλεια και άνεση, έχουμε κάποιες συμβουλές για εσάς:

1. Ξεκινήστε σκουπίζοντάς τον προσεκτικά χρησιμοποιώντας μια πετσέτα.
2. Εναλλάσσετε τη θερμοκρασία του αέρα από ζεστό σε κρύο, αλλά προσέχετε να μην παγώσετε ή καείτε ο ίδιος ή ο σκύλος σας. Μην κρατάτε το πιστολάκι πολύ κοντά στο τρίχωμά του.
3. Ξεκινήστε από την πίσω πλευρά και προχωρήστε προς τη μπροστινή μεριά για να μειώσετε την ενόχληση του σκύλου.
4. Χρησιμοποιήστε το ελεύθερο σας χέρι για να χτενίσετε το τρίχωμα του σκύλου σας, να του κάνετε μασάζ και να ελέγξετε το δέρμα του για ενδεχόμενους ερεθισμούς ή εξογκώματα. Αποφύγετε τη χρήση χτενιού ή βούρτσας σε αυτό το στάδιο.
5. Επίσης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή γύρω από το πρόσωπο και τα αυτιά του σκύλου. Εάν μόλις ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε το πιστολάκι και δεν έχετε πολλή εμπειρία, συνιστάται να αποφύγετε τη χρήση του σε αυτήν την περιοχή.
6. Βεβαιωθείτε ότι δεν στεγνώνετε υπερβολικά τον σκύλο σας, καθώς αυτό μπορεί να ξηράνει και να ερεθίσει το δέρμα του.
7. Αν βρίσκεται δύσκολο να κάνετε μπάνιο και στέγνωμα στον σκύλο σας, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία groomer.

Δεν υπάρχει λόγος να μην μπορείτε να στεγνώσετε τον σκύλο σας με ασφάλεια εάν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές. Πάντα θυμηθείτε να προσαρμόζετε τη διαδικασία στον τύπο τριχώματος και τις ανάγκες του σκύλου σας. Έτσι, μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα άνετο και ασφαλές στέγνωμα, ενώ ενώ χτίζετε την σχέση εμπιστοσύνης με τον αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Κοινοποίηση