Οι κρυφοί οδηγοί των σκύλων: Πώς αντιλαμβάνονται την άφιξή μας πριν εμείς φτάσουμε σπίτι

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Όλοι οι κηδεμόνες σκύλων γνωρίζουν πόσο πιο ενθουσιώδεις γίνονται τα αγαπημένα τους κατοικίδια όταν επιστρέφουν στο σπίτι, πολύ πριν από την δική μας άφιξη. Αντιρρήστε όμως! Είναι απλώς η αντίληψή μας ή τα σκυλιά έχουν πραγματικά τη δύναμη να προβλέπουν πότε θα επιστρέψουμε σπίτι ακόμα και πριν αρχίσουμε να κάνουμε βήματα προς την εξώπορτα; Ας εξετάσουμε τις γνώσεις και τις αγνωστείες μας σχετικά με την ικανότητα των σκύλων να αντιληφθούν την επιστροφή των κηδεμόνων τους
Οι κρυφοί οδηγοί των σκύλων: Πώς αντιλαμβάνονται την άφιξή μας πριν εμείς φτάσουμε σπίτι

Πώς γνωρίζουν τα σκυλιά πότε γυρίζουμε σπίτι; Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα σκυλιά πραγματικά μπορούν να προβλέψουν την άφιξη των ανθρώπων τους πριν αυτοί φτάσουν σπίτι. Αν και δεν υπάρχει ακόμη οριστική απάντηση σχετικά με το πώς το καταφέρνουν, υπάρχουν ορισμένες εκτιμήσεις που εξηγούν αυτό το φαινόμενο. Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και μπορούν να αντιληφθούν σημάδια που δεν καταλαβαίνουμε καν ότι δίνουμε. Συνεπώς, μπορούν να προβλέψουν πότε οι κηδεμόνες τους θα επιστρέψουν σπίτι.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι και οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί μαζί για χιλιάδες χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αναπτύξει μια σχέση όπου μπορούμε να μάθουμε ο ένας τις συνήθειες του άλλου. Οι σκύλοι έχουν εξοικειωθεί να αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα σήματα και μπορούν να αντιληφθούν σημάδια που εμείς δεν καταλαβαίνουμε καν ότι δίνουμε. Για παράδειγμα, εάν κατοικείτε σε ένα σπίτι και πηγαίνετε στη δουλειά με το αυτοκίνητο, πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι το σκυλί σας ενθουσιάζεται όταν ακούει τον ήχο του αυτοκινήτου να σταματάει στο δρόμο. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει μάθει ότι αυτός ο ήχος σημαίνει ότι δεν είστε πολύ μακριά. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα.

Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν δεν οδηγείτε αυτοκίνητο; Εδώ αρχίζει η ικανότητα των σκύλων για συνειρμική μάθηση να διαδραματίσει ρόλο. Ένα παράδειγμα που αναφέρει ο Matt Shipman από το North Carolina State University είναι: “αν πηγαίνετε με το μετρό και συνήθως γυρίζετε σπίτι σας στις 5:30 το απόγευμα, το σκυλί σας μπορεί να ενθουσιαστεί από το λεωφορείο που περνάει καθημερινά στις 5:25”. Είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλα σημάδια μέσα στο σπίτι σας που το σκυλί σας έχει μάθει να αντιλαμβάνεται ως την άφιξη των κηδεμόνων του. Ίσως ο σύντροφος ή ο συγκάτοικός σας να αρχίζει να μαγειρεύει το δείπνο 30 λεπτά πριν γυρίσετε σπίτι, ή ίσως να θηλάζει τη γάτα 10 λεπτά πριν γυρίσετε. Αυτά είναι “περιβαλλοντικά σήματα” που το σκυλί σας έχει μάθει ότι σηματοδοτούν συνήθως την άφιξη του ιδιοκτήτη του.

Η καλή όσφρηση των σκύλων πιθανώς να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Η άριστη όσφρηση των σκύλων τους επιτρέπει να αντιληφθούν εκ των προτέρων την άφιξη των μελών της οικογένειάς τους. Στο βιβλίο της “Being a Dog”, η Alexandra Horowitz αναφέρει την απίστευτη αντίληψη των σκύλων για τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και δηλώνει: “μπορεί να είναι ότι οι οσμές που αφήνουμε στο σπίτι όταν φεύγουμε μειώνονται σε σταθερή ποσότητα κάθε μέρα”. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος σας μπορεί να αντιλαμβάνεται τις διαφορές στη μυρωδιά σας, με βάση την οποία μπορεί να καταλάβει πότε πρόκειται να επιστρέψετε.

Συνολικά, οι σκύλοι είναι γνώστες των ανθρώπων και του περιβάλλοντος γύρω τους. Πιστεύουμε ότι η συνδυασμένη επίδραση των περιβαλλοντικών σημάτων και της υψηλής όσφρησης των σκύλων τους επιτρέπει να προβλέπουν την άφιξη μας πολύ πριν φτάσουμε. Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη ερευνητικών μελετών σχετικά με αυτό το θέμα, γεγονός που καθιστά τις υποθέσεις μας αυτήν τη στιγμή μόνο υποθέσεις.
Πηγή

Κοινοποίηση