Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων κοντά στα αδέσποτα

Κατηγορία

Κοινοποίηση

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων είναι ευρέως γνωστό. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αδέσποτων γατών και σκύλων που ζουν στους δρόμους, καθώς και πολλά ζώα σε φιλοζωικές οργανώσεις που πάσχουν από υπερπληθυσμό. Μέσα σε αυτές τις συγκλονιστικές εικόνες, υπάρχουν, ωστόσο, και φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων που προσπαθούν να φροντίσουν αυτά τα ανήμπορα πλάσματα. Είτε απλοί πολίτες, είτε εθελοντές, είτε ακόμα και οι υπάλληλοι των δήμων έχουν αναλάβει μεγάλες ευθύνες για την περίθαλψη και προστασία αυτών των ζώων.

Ένα παράδειγμα που αξίζει να αναφέρουμε είναι ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, όπου βρίσκεται το πρώτο Δημοτικό Κτηνιατρείο της Ελλάδας. Επικοινωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο της περιοχής, κ. Δημήτρη Βαβλαδέλη, για να μας ενημερώσει σχετικά με τις δράσεις του Δήμου.

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων έχει πραγματοποιήσει 3000 στειρώσεις και 300 υιοθεσίες, επιτυγχάνοντας έναν αξιοθαύμαστο αριθμό για έναν πληθυσμό 70.000 ατόμων. Το Δημοτικό Κτηνιατρείο λειτουργεί 8 ώρες την ημέρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, αλλά ο κ. Βαβλαδέλης σχεδιάζει να το διευρύνει μέχρι τις 10 το βράδυ. Παρέχονται εξετάσεις, στειρώσεις και βασικές ιατρικές επεμβάσεις για τα τραυματισμένα ζώα, ενώ για ορθοπεδικές περιπτώσεις συνεργάζονται με ειδικούς κτηνίατρους. Στο μέλλον, σκοπεύουν να επεκτείνουν τον εξοπλισμό του κτηνιατρείου για να προσφέρουν ακόμα περισσότερες υπηρεσίες, όπως ακτινοδιαγνώσεις.

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων, εκτός από τη φροντίδα των ζώων, βοηθάει και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη και τροφή για τα κατοικίδιά τους. Παράλληλα, έχει καταρτίσει αναλυτικό χάρτη με τις γατοαποικίες και τα αδέσποτα σκυλιά, και δύναται να μεταφέρει τα ζώα στο κτηνιατρείο με ειδικό όχημα περισυλλογής.

Ο κ. Βαβλαδέλης σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις υπηρεσίες του κτηνιατρείου, τις διαθέσιμες υιοθεσίες ζώων και τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος κηδεμόνας ζώου συντροφιάς. Ο κ. Βαβλαδέλης ευχαριστεί τον Δήμαρχο του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, κ. Σταύρο Τσίρμπα, καθώς και το σωματείο Συνύπαρξις για τη στήριξη και τη συνεργασία τους στην προστασία των αδέσποτων ζώων.

Ας ελπίσουμε ότι και οι υπόλοιποι δήμοι της Ελλάδας θα αντιληφθούν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και θα αναλάβουν δράση για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτά. Ας ελπίσουμε ότι τα ζωάκια θα βρουν τη ζεστασιά τους στις αγκαλιές μας αντί να περιπλανιούνται στους δρόμους γειτονιάς.

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων κοντά στα αδέσποτα
Πηγή

Κοινοποίηση